2009. június 23., kedd

A zsidók hazatérnek

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (olyanok nyomán vélhetjük így, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

Ezsdrás könyv nem olyan hosszú. Igazából már csak a Zsoltárok Könyve zavar a maga 150 fejezetével rekordhosszúságú, de Ésaiás, Jeremiás, Ezékiel is a szokásos terjedelemben írt. De a többi szinte már felüdülés. Viszont a terjedelem előnye a jobb ellenőrizhetőség...

Czírus így, Czírus úgy, zsidók haza., persze nagy adománnyal. Exodus, valaki?
Érdekes, hogy az önkéntes adományokon felül is kellett adniuk a népeknek a kivonuló zsidóknak holmikat.

A Templom felszerelése is megvan: 2089 tárgyat számlál a tételes lista, mégis 5400 tárgyban summázza az író. Hát nem különös?

A második fejezetben közölt listáról jó tudni, hogy úgy néz ki, majdnem tökéletesen ellentmond a Nehémiás Könyvében (a következő könyv) közölt adatoknak. Fontos a majdnem, mert vannak egyező részek, amik tovább fokozzák a kétséget.
A 61-62 sorok érdekes tény tárnak fel: aki nem tudja leszármazási listával bizonyítani származását, az nem lehetett pap. Ellenben kaptak egy esély: az egyik tényleges pap majd feldobja a Turim és Urm érnéjét, és majd az dönt róluk. (Na, fej vagy írás?)
Végül adjuk össze az érkezőket: 29.818 fő.
Aztán lássuk Ezsdrás Könyvének írója szerint hányan vannak: 42,360-an. Valaki itt nem tud összeadni?

Érdekes megnézni a hátasállatok számát. Ez a nép szamarakat használt szinte mindenre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése