2009. június 21., vasárnap

Júdai királyok, a kettészakadás időszaka

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még akár azt is hihettük, olyanok nyomán, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

Roboám elment Síkembe. Mert egész Izráel odagyűlt. Hogy királlyá kenjék. Fogalmazásból elégtelen.
Salamon másik fia, Jeroboám visszatért Egyiptomból (ahova elmenekült).
Jeroboám és a nép kérte Roboámot, hogy csökkentse az adókat.
Roboám - nyilván hogy betartson bátyjának - emelete az adókat.
Ezért szakadt ketté az ország - "mind a mai napig".
Mr. Isten viszont megtiltotta, hogy Roboám egybentartsa az országot.
Erre Robom megerősítette az új határt.
Jeroboám közben lecserélte a papságot (nyilván a saját híveire).
Roboám gyerekeket csinált, azokat tette a tartományi helytartókká.
Roboám - aki eddig Mr. Isten patrancsait követte, megtartotta a régi papságot, stb - most lecserélte az Urat mint istent. Logikus?
Sésák "megszámlálthatatlan" sereggel megtámadta Júdát (Roboám maradék országát).
Majd jön a szokásos uncsi vereség-utáni beszéd, a rézpajzsok, és Roboám továbbra is seggfej marad annak ellenére, hogy nem.
Többet akarsz tudni? Lásd Sémája próféta könyvét, Iddó látnok könyvét: a nemzetségi lajstromot.
Roboám meghalt, utóda fia, Abija lett.

Abija ellentmondással kezd (az 1 Királyokhoz képest), eszeveszett számokkal folytatja. A két utódország között háború dúl, aminek folyásáról képet alkothatunk egyetlen csata adataiból: Abija serege 500,000 Izráeli férfit/katonát öl meg. De Izráel sose adja meg magát, Abija pedig sose arat végleges győzelmet! Terészetesen azért nem győz Abija, mert az Úr megverte. Hogy miért, ne kérdezd.
Tudjuk továbbá, hogy Abija 3 évet uralkodott. Hogy 14 felesége volt, akik összesen 38 gyereket hoztak világra - két év alatt ugyebár.
Akarsz többet Tudni? Üsd fel Iddó próféta könyvét! (Ne keresd, nem létezik.)
Abija meghalt, Asa (a fia) lett az új király.

Mint a Királyok Könyve is mondta: Asa jó fej király volt (pl. csak a megfelelő embereket mészárolta le. De felróható-e neki, hogy Izáelben nem rombolta le a magaslatokat?), meg is kapta érte a jutalmát: Mr. Isten tönkretette a lábát. Most látjuk majd, hogy nem csak ennyit kapott: 1,000,000 szercsent kellett visszavernie. Asáék 580,000-es serege (nyílt csatában általában a nagyobb sereg győz, kn. egyenlő, és főleg nagy seregeknél a halálozási arány átlag 1:1) mind egy szálig lemészárolta a szerecsneket. Akiknek országát a Biblia Etiópiába teszi. Ami jó messze van. És át kell kelni az úton pl. Egyiptomon. Milliós seregek pedig két ilyen kicsiny országból...
Szerencsére nem kell elhinnünk, láthattuk, hogy e könyv apokrif.

Leromboltak még pár várost, majd hazamentek. Egy pap - bizonyos Azáriás - kihasználta az alkalmat a papság hatalmának megszilárdítására. Volt nagy dínom-dámon meg ünnepség, még Maakát, Asa anyját is elüldözték, mert "iszonyú bálványt" emelt Aserának.
Asa alatt már nem volt több háború jó ideig.
Akkor felépült Ráma mint határátkelő, mire Asa felbérelte a síriaiakat, és együtt megtámadták Baása izráeli királyt. Azonban emiatt Hanáni próféta állítása szerint a síriaiak nem lehettek többé gyarmat. Biza', az Úrban kellett volna bízni, nem a katonákban!
A sztori külön érdekessége, hogy ha a Királyok Könyve igaz lenne, meg ez is, akkor Baása 10 évvel a saját halála után kellett volnamegküzdjön Asával!
Akarsz többet tudni? Üd fel a Királyok Könyvét!
Aztán Asa lába megfájdult, és mivel nem az Úrhoz fordult, hanem ostoba módon orvoshoz ment (hallod: ne menj orvoshoz! soha!), ezért belehalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése