2009. június 18., csütörtök

Dávid emberei

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még azt is hihettük)

Folytassuk.
Először megadják Jeruzsálem össznépességét. Először a törzseket, majd az Úr Házának személyzetének rokonságát, bosztási rendjét, jussát a templomi adományokból. Említ pár későbbi foglalkozást is.
Aztán visszaugrik az időben (szokás szerint túl sok figyelmeztetés nélkül), és Saulról kezd beszélni. Kezdetnek Gibea lakosairól, konkrétabban Saul felmenőiről. Egy helyen érdekes adalékot kapunk (bár persze valójában teljesen értéktelent és elnagyoltat) arról, hol is laktak egymáshoz képest.
Aztán elérünk Saul halálához.
Számos ellentmondással folytatódik a történetek ismétlése, pl. Dávidnak felkenésekor a nép már rég nagyon hálás. Dávidnak, a haramiavezérnek, aki őket fosztogatta néhányszáz emberével - hát aligha hihető a dolog.
Jeruzsálemet Jebusnak nevezi, lakóit Jebuzeusoknak.
Majd Dávid hadseregének tisztjeit sorolják fel, majd felemlegeti a legostobább Dávidhoz társítható történeteket (pl. mikorDávid vizet akar, aztán mikor nagy nehezen megszerzik neki, visszautasítja). Majd az egyéb hősök jönnek, de puszta nagyzoláson, unalmas listákon és érdektelen részleteken kívül semmit nem kapunk, amik viszont veszedelmesen vérszomjasnak festik le ezt a népet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése