2009. június 18., csütörtök

Dávid és a vallás

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még azt is hihettük, bár nem döbbenünk meg már olyan nagyon, hogy mégsem)

"Visszaértünk" oda, ahol Dávid a Frigyládát is magának akarja. Ezért összegyűjti a teljes lakosságot hogy felvigyék ho zzá a Szövetség Ládáját. És aztána cucc leborul a szekérről amin viszik - mert nem gondoskodtak a rögzítéséről. Ellenben bizonyos Uzza megfogja, az Úr pedig köszönetképpen halálra sújtja.
Erre mint emlékszünk Dávid máshova vitette a ládát, mert megijedt tőle.
Majd Dávid elvan, szerez egy csomó feleséget, fiai lesznek, számtalan ellentmondás akad közben a többi könyvvel, aztán máris támadnak a filiszteusok, de Dávid - miután kikérte az Úr engedélyét - visszaverte őket.
Aztán Dávid elégettette a filiszteusok hátramaradt "bálványait".
Aztán jön a szederfás csata a filiszteusokkal, ami olyan agyalágyult, hogy világosan látszik: a Krónika Könyvébe csakis a legbugyutább történetecskék lette bepréselve.
"És elterjedt Dávid híre minden országban, és az Úr félelmet ébresztett mind a pogányokban." - pl. az összes indián törzsben, az indiaiakban és a kínaiakban. Hogy az eszkimókról már ne is beszéljünk.

Aztán Dávid "házakat" építtetett magának, a Frigyládának meg sátrat állított a városban.
Majd gyorsan eszébe jutott, mi történt Uzzával, így meghagyta a kezelési útmutatóban, hogy csakis lévita nyúlhat a cucchoz.
A láda becipelésénél minden törzs képviseltette magát a ceremónián.
A menetben Mikál itt már Dávidra simán azért haragszik, mert táncol, nem azért, mert olyan eszetlenül, hogy kilátszott a himbilimbije.

Amikor a Láda beért a helyére Dávid minden izráelitának (nincs mondva, hogy csak a jelenlevőknek!) adott egy-egy kenyeret és húst és kalácsot.
Aztán Dávid éneket is mondott az Úr tiszteletére. Erről a nótáról eddig nem hallottunk, de lássuk, tartogat-e valami érdekest?
Mondanom sem kell - tartogat. A szokásos "örökké mi leszünk a janik" pampogáson kívül: "a Föld kereksége (nem gömbölyűsége!) is megerősíttetik hogy ne ingadozzék". Ami félmondatból máris megtudjuk, hogy a Föld lapos, hogy nem mozog, nem forog, nem ingadozik a tengelye mentén. Tudományból elégtelen.
Na és persze az Úrtól rettegni kell.
A 17.35 sort még én is felismerem. Csak nem az imádság eredeti formája? Szóval a "gonosz" = "pogányság"? Kinek a képzeletbeli barátja jobb versenyt rendezünk?
Érdekes, hogy Hémánt is megemlíti. Kétszer. És bár a "szövegkörnyezetből" ki lehet találni, "melyik" Hémán, de ilyen esetben mindig megadta eddig az apákat. A szokásokat pedig nem szokás megváltoztatni, tehát az egész Bibliában egy Hémánnak kellene lennie? Akkor viszont a 1 Krónika miért tart számon listáin 3-at? Csak úgy felmerült bennem.

Aztán Dávid az Úrnak is akart csináltatni egy "cédrusfa házat", ezért kikérte Nátán próféta véleményét (ugyanaz a történet, de elismételjük, mert hülyeség). Nátán azt mondta, persze, ahogy gondolod, Mr. Isten támogatja az ötletet. Aztán másnap visszament Dávidhoz, és mondta, hogy meggondolta magát. (Ha valós dolgot akarnánk belelátni - mint ahogy Dávid nem létezett, se Salamon -, akkor azt mondhatnánk, hogy egyszerűen nem volt rá keret abban a generációban.)
Viszont Mr. Isten a 2. üzenetében megígéri, hogy örökké Dávid utódai fognak uralkodni. Ezúttal kitételt sem tesz. És persze nem teljesül a dolog.
Dávid persze így is ugrál örömében

Aztán Dávid megint a filiszteusokkal csatázik, Gáthot hódítja el tőlük. Majd egy csomó mindenki mást is legyőz. Áh, megvan, hol foglalták el Damaskust. És onnan valami arany-pajzsokat vitet el. Meg egy rakás mindenféle mást. És állítólag Salamon ezekből fogja megcsináltatni az Úr Házához a kellékeket (mintha én most másként emlékeznék, de talán be lehet erőltetni ezt a hézagokba). Majd további unalmas csatározások következnek. Végül pedig pár személyzeti tag, pl. egy íródeák (azaz lenne egy jó jelöltünk, ki hordott össze mindent Dávidról, ha nem lenne tökmindegy).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése