2009. június 14., vasárnap

Joás tettei

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még azt hihettük)

Athália, aki Akházia anyja volt mikor látta, hogy fia (Akházia) meghalt fogta és legyilkolta annak összes testvérét.
De Jóseba, aki Jórám lánya volt valamint Akházia húga kimentette Jóást. (Láttunk már egy ilyen történetet Abimélek ellenlábasaként. Dettó ugyanez a sztori.)

Kicsit előreugornék ha nem bánjátok. Ugyanis a Krónika második könyve, 22.11. egy érdekes adalékkal szolgál(na) a történethez. A versszak szerint Jójada főpap felesége is volt Jóseba. Az istentelenségéről híres Athália a királyné tehát, aki csak Baálnak hódolt, leányát Jehova főpapjához adta feleségül! Aligha hihető egy olyan bigott népnél, mint amilyen a zsidóké.

Athália számára egyetlen mentő körülmény, vagy indok létezhet: az öregkor elvette az eszét. Elvégre már 100 év felet járhatott, szóval talán megzápult az agya.
Jóást Jóseba a dajka segítségével a szolgák hálóhelyén dugta el, mikor a kivégzések megtörténtek. Aztán az Úr házában rejtegették (ami érdekes, hiszen nem sok hely volt ott elbújni és a királyok rendszeresen látogatták a helyet - az Úr háza Salamon temploma). Ezalatt Athália uralkodott az országban.
A 7. évben Jójada magához hivatta a századosokat és a testőrök vezetőit. Bement velük az Úr Házába, megeskette őket hogy nyugi, aztán megmutatta nekik az ifjút.
A terv a következő volt: egyharmaduk a király szombati őrségét a saját embereivel tölti fel, a többiek pedig az Úr házát védjék. A királyt körbe kell venni, bárki aki a közelébe kerül, meg kell ölni. Mindjárt ki is derül, melyik királyt ;)
Minden így is történt.
A dologhoz Jójada pap még Dávid korában félretett fegyverekkel fegyverezte fel az embereket. (miféle őrség az, aminek nincs fegyvere? Sokkal inkább egy közemberekből szervezett puccs szemtanúi vagyunk kérem).
Jójada kivitte a királyfit, odaadta neki az összes kelléket - koronát, a "bizonyságtételt" (ez a 10parancsolat kőtáblája?) -, majd fel is kente (nem uncsi, hogy a királyokat mindíg titokban keni fel valami senkiházi papocska?). És mindenki nyomatta az ünneplési dolgokat.
Athália persze ott szaladgált, hogy "összeesküvés, összeesküvés", de Jójada lefogatta, kivezettette - azzal a határozott utasítással, hogy aki a közelébe megy, meg kell ölni. Merthogy nem akarta az Úr Házában megöletni.
Ezért hát a nőt kivitték az istállóba, és ott ölték meg.
Aztán felkerekedett az egész nép, és lerombolták Baál templomát (vajon melyiket? Vajon hogy van mindíg kéznék egy lerombolandó Baáltemplom?), oltárait, bálványait, sőt, azúttal Baál papját is megölték, ott az oltáron (emberáldozat?). Név szerint a pap Matthán volt.
Aztán Jójada állandó őrséget nevezett ki az Úr Házába.
Aztán mind az egész sokaság felment a Király Házába, a testőrök kapuját használták. Mondjuk amilyen sokan voltak állítólag, használhatták volna egyszerre az összes kaput, nemigaz?
Mindenesetre így lett király Joás, mindenki örült, hisz Atházia kivégzése után már senki nem maradt aki ellenkezni mert volna.
Joás 7 évesen került trónra, Jéhu uralkodásának 7. évében (tökéletes). 40 évig uralkodott (ami nem rossz). Fővárosa Jeruzsálem volt, anyja neve Sibja - ő Beersebából való volt. Amíg Jójada uralkodott a nevében minden jól ment, bár az igaz, hogy a magaslatok oltárai még mindíg álltak és használatban voltak.

Joás megparancsolta, hogy minden pénz, ami az Úrnak lett szentelve a papok szerezzék vissza ismerőseiktől, és javítsák ki végre az Úr Házát.

Na, ennyit a papokról, gondolhatnánk. De mond róluk még többet is! Joás "uralkodásának" 23. évére sem csináltattak meg semmit a papok, ezért Joás felelősségre vonta az összes papokat. Mire azok csak morogtak a bajszuk alatt, így egyszerűen megtiltotta, hogy pénzt tartsanak maguknál, helyette rögtön a mesterembereknek kellett kifizetni a befolyt összegeket, azaz a papokat többé nem "terhelte" a felújítás feladata.
A megoldás konkrétan a persely feltalálása volt: Joás egy felül egyetlen lyukkal rendelkező ládát állíttatott a Templom bejáratához, és abba lehetett dobni a felajánlott összegeket.
A láda ürítése a főpap jelenlétében egy királyi könyvelő által történt.
A befolyt pénzből csak mesterembereket lehetett kifizetni, arany vagy ezüsttárgyakká nem lehetett beolvasztani őket (ami megintcsak sokat mond a papok illetéktelen kapzsiságáról, sikkasztásáról, hűtlen kezeléséről, de Joást jó színben tűnteti fel, igen előrelátónak - vagy ez is csak a szokásos paranoia számlájára írható? Mindenesetre hatékony intézkedés).
A munkásoknak kifizetett összegeket ellenőrizték utólag is.
Az áldozatként, bán megváltásáért beadott pénzek mindazonáltal továbbra is a paoké maradt.

Ekkoriban foglalta el Hazáel Gáthot, majd Jeruzsálemet kezdte ostromolni.
Erre Joás (Júda királya) fogta az Úr kincsestárában lévő összes kincset, és átadta azokat Hazálenek, cserébe hogy hazamenjen (ment).
Többet akarsz tudni Joásról? Üsd fel a Krónika Könyvét.
Halálát puccs (vagy lázadás) okozta Beth-Millóban, ami Silla felé esik útba (honnan nézve?). Gyilkosai Jozakhár - Sómer fia - és annak emberei. A királyok szokásos helyére temették.
A következő király Amásia lett, asszem Jozakhár fia. Hogy miért, ne kérdezzétek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése