2009. június 20., szombat

Salamon, az emberi

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még akár azt is hihettük, de miután elolvastuk többé nem vezethet tévútra minket)

A nagy építkezési hajcihő után 20 év telik el. Városok épülnek. És az ottlakó idegen népeket Salamon "adófizetőkké tette mind a mai napig". Érdekes megjegyzés, hiszen a könyv végére már jön a babilóniai fogság. Azaz ezt a könyvet nem egy ember írta. Még ez sem igaz.
Érdekes megjegyzés, hogy Salamon szerint az a felesége, amelyiket a fáraótól kapta, nem lakhat Dávid Házában. Hogy azért-e, mert nő, vagy azért-e, mert "jövevény" nem tudható. Egyébként sem értem, miért lakna Dávid Házában, miért nem lakik Salamon Házában, amit épp most építettek fel? Vagy esetleg a Király Háza Dávid egykori lakhelyének helyén épül? Akkor viszont a kifogás nem életszerű, hiszenebben az új házban sosem volt a Frigyláda.
A papi személyzet ühgyködését is beosztja "ahogy Dávid elképzelte és meghagyta neki". Érdekes.
Majd megint jön a nemlétező hajó nemlétező útja a nemlétező országba.
Aztán jön Séba királynője - továbbra is névtelen.
Kiderül, hogy a vézna hajó íme, mmégis behozta az árát - vagy nem tudom mi más forrása lehetett annak a 666 tálentum aranynak, amit Salamon minden évben bevételként elkönyvelhetett.
Megtudjuk, hogy Arábia ÖSSZES királya adót fizetett Salamon országának. Csakis.
Aranypajzsok, elefántcsont trónus, majomimport, Salamon a Föld MINDEN királyánál gazdagabb, MINDEN király meglátogatta Salamont. Pár nevet igazán említhettek volna a királyok felhozatalánál, mert ez így üres fecsegés (mint úgy általában az egész, mint derül ki folyamatosan).
Végül a Salamonról szóló fejezetek lezáratlanu maradnak, mert a sztori többi részéhez kellene 1) Nátán próféta könyve, 2) Silói Ahija próféta könyve, 3) Jehdó prófétának Jeroboám (aki Nébát fia) ellen írt "látásai". (Főleg ez utóbbi érdekelne, mert maga a cím is sokat elárul, miként készültek a próféciák: mind hülyeség?)
Mindenesetre Salamon meghal, eltemetik, az új király fia, Roboám lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése