2009. június 24., szerda

Nehémiás tevékenykedik

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (olyanok nyomán vélhetjük így, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

A zsidókkal egy területen élők elkezdtek panaszkodni, hogy micsoda jó dóguk van a zsidóknak, holott ők sem rosszabbak náluk.
Erre Nehémiás megvádolta őket uzsoráskodással (mint láthattuk mózes pőarancsolatai közt ezt csak zsidóknak szabad nemzsidókra kivetni, hehe), ezért gyűlést hívott össze "ellenük". Nehémiás ott meghírdette az elkülönülést.
Fontos elolvasni Nehémiás példázatát a ruhaujjrázással, Jézusnak is lesz egy ilyen mondása ugyanis.
Érdekes, hogy bér "nem ették mások kenyerét", de ugyanakkor nem volt "mezőjük" sem, azaz olyan hely, amin megtermelhették volna az élelmiszert. Lényeges adaléknak tartom. Valamint azt is, hogy Nehémiás hirtelen helytartónak nevezi magát, holott erre nemigen van alapja, különben a királyi levélnél hivatkozott volna rá, valamint a későbbi építkezésnél egyszerűen kivezényelhetett volna pár osztag katonát szétverni a rendetlenkedőket, leverni - vagy biztonságosan tárgyalni - az ellenzőkkel. Ilyet mégsem látunk tőle!
Aztán azzal vág fel Nehémiás, hogy ő, ellenben az előtte lévő helytartókkal, nem szedett adót. Csakhogy ő nem volt helytartó. Olyan adóztatás meg nincs, ami csak a polgárok egyik részét súlytaná (mármint akkoriban nem volt, állami adóról beszélünk). Egyszerűen Nehémiás írója itt a levegőbe beszél. Nem csoda, amennyi kaját kapott minden nap - és némi tütüke is belefért :)

A fal kész lett, már csak a kapuk hiányoztak. Ennek "hírét vették" a nemzsidók is. Gondolom nagyon nehezükre esett, hiszen minden nap láthatták...
A más-népek 5-ször hívták Nehémiást, aki mindíg azzal a kifogással élt, hogy ha ő elmenne, akkor leállna mindenki a munkával (nos, a fal kész, milyen munka? Amúgy meg milyen bizalom ez a saját népéhez? Szánalmas.).
Ötödszörre végül megvádolták őket lázadással, stb.
Nehémiás válasza: De nem iiiiiis!
Aztán Nehémiás elment bizonyos Semájához, akinek az ajtaja azonban zárva volt. Semája azt javasolta, hogy menjenek a Templomba és zárkózzanak be oda, mert Nehémiást az éjjel meg akarják orgyilkolni. Ezt meg honnan vette? És ő maga minek zárkózik be? Eszét vette a zsidókra jellemző paranoia?
Nehémiás azt felelte, nem lenne illő viselkedés az ilyen.
Hát ki nem szarja le az illemet ilyenkor?
Nos, Nehémiás kifundálta, hogy Semáját ellenlábasai (akiknek egyik fő vezére Tóbiás) küldték hozzá (?). Ezt az Úr próféciaként jelentette ki neki.

Ha szabad egy további megjegyzést: ki mondta a próféciát Nehémiásnak? Mr. Isten személyes közlését nem nevezik próféciának. Prófécia az, amit a próféta mond az istene sugallatára / ahogy továbbadja az istene szavait. Ráadásul a prófécia a jövőt írja le, nem a jelent vagy a múltat. Erről ennyit.
Aztán gyorsan még kohol holmi jövendőmondókat is, akik rémítgették őt.

Aztán a fal teljesen kész lett - feltételezem berakták a kapukat ez azt jelenti.

Nehémiás döntésére, miszerint nem tart Semájával a templomba "minden nép megijedt és elismerték a munka Isten általi elrendeltetését". Na persze., mert ez olyan jellemző a vallások találkozásánál.

Aztán nagy levelezés indult meg a zsidó elöljárók és Tóbiás között, ami "tart a mai napig". Ez azért ment, mert sokan a rokonai voltak szegről-végről Tóbiásnak, ezen az alapon álltak mellé. (Hát nem érdekes kultúrtörténeti adalék?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése