2009. június 19., péntek

Dávid egyéb tettei

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még azt is hihettük)

Most jön Dávid vs. Ammon fiainak története. Az "elmetszé ruhájukat a derekukig" helyzetjelentés úgy értelmes, ha megnézzük, milyen ruhákat hordtak akkoriban: nem volt külön nadrág. Valamint nem volt alsónemű. azaz ha derékben félbevágták a ruhát, akkor derékon alul nem takarta Dávid "követeit" (kémeit?) semmi. Ez nyilván megalázó.

Aztán a következő éveben Dávid megszerezte az Ammon fiainak abszurd aranykoronáját, a városaik lakosságát pedig fűrésszel vágatta ketté, fejszékkel vágatta fel, vasboronákkal tépette szét.


Aztán a filiszteusok közt lakó óriások megölését emlegeti fel. Na ja, óriások...

Aztán megjelenik Mr. Sátán. Most ő csináltat Mr. Dáviddal népszámlálást. Anno még úgy hallottuk, Mr. Isten tette. A büntetés a népen persze nem marad el most sem. Pedig Joáb azt mondja: "nem mindegy hányan vagyunk, ha egyszer van akin uralkodhatsz?"
1,100,000 fegyverfogható férfiról beszél, ami a) nem egyezik az előző adattal b) ordítóan sok c) nincs benne a Júda lakosságából kikerülő férfiak száma, ami megint azt jelenti, hogy a két országrész szétválása után írták ezt az egészet, és fejből ötölték ki a dolgokat.
A dologhoz kapcsolódik még Mr. Isten "melyiket a 3 közül" ajánlata (ami megint tökéletes ellentmondásban van az előzőleg elbeszélt sztorival - ilyenek ezek az apokrifot írók).
Érdekesség, hogy a "döghalál" konkrétan Mr. Isten egy angyalának tevékenysége. És nem ám holmi misztikus átokszórás, hanem karddal való lesúlytás. Ja, van itt fogalom a betegségekről ezerrel...
Aztán bemutat egy hálaáldozatot az Úrnak Ornán földjén - de most sokkal vacakabbnak tűnik az alku.

Aztán Dávid megkezdi az Úr Házának felépítéséhez szükséges előkészületeket. A vas-eszközökhöz külön külföldieket hozat. (Na, erről sem hallottunk eddig. Salamonnak tulajdonították eddig az egészet.) Az is kiderül, hogy Dávid már elképzelte, milyennek kell majd lennie az Úr Házának. Salamont meg egy vézna kis senkinek festik le (lehet hogy mert még nagyon kicsi, de akkor is túlzóan).
Dávid azzal hozakodik elő, hogy azért nem építheti meg ő az Úr Házát, mert annyi vért ontott. Azt hittem, azt az Úr parancsára tette, meg különben is: látott ez a Dávid valaha áldozatokat? Vagy csak olvasta-e pl. a Léviták Könyvét?
Elméletileg az aranyat is csak Salamon fogja megszerezni (a hajó(i)val), de itt már Dávidnak van - nem is kevés, 100,000 tálentum aranya, 1,000,000 tálentum ezüstje, mérhetetlen mennyiségű vasa és reze. Sőt, már a szükséges fa- és kőanyagot is beszerezte előre (Sámuel könyvében erről mást olvastunk).
Picit belegondolt valaki, mennyi nemesfémje volt ennek az i.e. 1000 környékére helyezett félnomád népnek? Az aranyról annyit, hogy kb. Fort Noxban (az USA központi aranytartaléka) őriznek ennyit. Hát nem kis teljesítmény. Vagy inkább micsoda túlzás!

Majd át kezdünk térni Dávid főrendjeire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése