2009. június 17., szerda

Hanyatlás

Nos, ezeket a címeket általában előre kitalálom a fejlécek alapján. Szóval főként tippek, így előfordul, hogy utólag változtatnom kell rajtuk, vagy a tagolásról derül ki, hogy nem megfelelő.
Ha esetleg valaki csodálkozna, hogy mostanában előfordult mindkettő.
És persze ha a cucc végére értem még le kell tisztáznom a szöveget, azaz még ha az utolsó könyv már felkerül is, a blog még mindíg menni fog tovább.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még azt is hihettük)

Manassénél tartunk. 12 évesen került trónra, 50 éven át uralkodott, fővárosa Jeruzsálem, anyja neve Hefsiba, pogány módra élt, tehát nagy seggfej volt.
Ugyanis újáépítette a "magaslatokat" amiket még apja, Ezékiás romboltatott le, oltárokat emeltetett Baálnak, Akháb izráeli király mintájára szent ligeteket állított, "és imádta az összes mennyei seregeket és azok szolgáit". Akármik is legyenek azok. Szerintem az összes istent, azaz vallásszabadságot hírdetett.
Oltárokat építtetett amúgy az Úrnak is, aki elismerte azokat.
De épített oltárokat (szintén az Úr Házában) "az egész mennyei seregnek". Valamint "átvitte a fiát a tűzön", asztrológiát és "igézést" űzött, és jósokat és ~szellemidézőket (akik nem holtak, hanem más lények: ördögöket és démonokat idéztek, persze láthatatlan alakban) tartott.
Az Úr Házába még egy Asera-bálvány is bevitt! Ezzel pedig aztán végleg megszegte az Úrnak Salamonnal kötött szövetségét, szóval most jajj lesz nekik! (nem neki, hanem mindenkinek az országban, mert ez így igazságos)
És Manasse működésének következtében a zsidók még rosszabbak lettek mint a kiűzött pogányok.
Szóval az Úr előállt, és mivel a) Manasse egy seggfej b) az előtte élt egynémely "Emoreusok" (gondolom királyok) szintén seggfejek voltak, most akkora csapást kap Júda, hogy képletesen szólva belecsendül mindkét füle!
Szóval most az Úr "ki fogja terjeszteni rájuk Samaria mérőszalagját" és "Akháb házának mértékét", azaz eltörli Jeruzsálemet a föld színéről, a népét meg hagyja, had vigyék el akik akarják és csináljanak velük amit akarnak - azaz szenvedjenek jó sokat -, mert mind csak nyafognak, meg engedetlenkednek mióta kihozta őket Egyiptomból (de rég hallottuk már ezt!).
Plusz még Manasse rentgeteg ártatlan embert meg is öletett azon kívül hogy elhagyta az Urat. (Lássuk be ez egy erősen odavetett hőzöngő frázisnak hangzik.)
Többet akarsz tudni Manasséról? Lásd a Krónika Könyvét!
Aztán Manasse meghalt, a szokásos helyre temették, a háza mellett lévő kertbe temették, Uzza kertjébe temették (Mi ez, a Gyűrűk Ura, hogy ennyi befejezése van? Jó sok helyre jutott amúgy ebből a királyból...), a trónra fia, Amon lépett utána.

Amon 22 évesen lépett a trónra, 2 évig uralkodott, fővárosa Jeruzsálem, anyja neve Mésullémet, akárki lánya.
Nagy seggfej volt, akárcsak az apja. Ugyanazt csinálta.
Végül fellázadtak ellene az emberei (mindíg a főemberek), legyilkolták a házában.
Aztán a nép legyilkolta azokat, akik legyilkolták Amont, majd Amon fiát, Jósiást ültették a trónra.
Többet akarsz tudni? Lásd a Krónika Könyve!
Tehát Amon meghalt, eltemették Uzza kertjében egy sírba.

Jósiás 8 évesen került trónra, 31 évet uralkodott, fővárosa Jeruzsálem, anyja neve Jédida, akárki lánya akárhonnan.
Jó fej volt, hiszen Dávid nyomdokain járt.
Uralkodásának 18. évében történt, hogy elküldte Sáfán íródeákot az Úr Házához ezekkel az utasításokkal: menjen Hilkia főpaphoz, és számolják meg, mennyi pénzt gyűjtöttek össze az "ajtóőrzők". (Ez nyilván a persely, és azt őrizték. Mikor állítottak mellé őröket?) A pénzből pedig béreljenek embereket, hogy újítsák fel az Úr Házát (mit mondtam?:) ).
Viszont a mestereknek nem kellett elszámolniuk a pénzzel, mert a király úgymond bízott bennük (vagy inkább látta a véget és ki akarta menekíteni azt a kevéske vagyont ami még megmaradt).

Hilkia mondta az íródeáknak, hogy megtalálta a törvénykönyvet, ami eddig csak úgy kallódott az Úr Házában. (Nagyon reméljük, hogy ez az epizód az eredeti példányra utal, nem arra, hogy eddig bele se néztek. Bár mit remélhetünk az eddig elhangzottak után??)
Aztán Hilkia átadta a könyvet Sáfánnak, hogy olvassa el. (Kell ennél több bizonyíték, hogy eddig le se szarták?)
Sáfán visszament a királyhoz, és jelentette, hogy elintézték a pénz dolgát.
Aztán Sáfán mondta, hogy a pap adott neki egy könyvet, nem tudja mi lehet. A király pedig felolvastatta. (Azaz tényleg nem tudott akkoriban olvasni szinte senki. De akkor ki írta a könyvet? És mikor? És hogyan követték eddig hűen a királyok, köztük ez a király is? Mint mindjárt kiderül: sehogy.)
Na, mikor befejezték a király rögtön elszégyellte magát, és megparancsolta Hilikának, Ahikámnak és Sáfának meg Asájának, hogy menjenek és kérdezzék meg az Urat a könyv tartalmáról. Lehet, hogy mivel nem tartották ezeket, ezért vannak most ekkora bajban? (Az önellentmondás teljessé válik.)
És azok mentek, egészen Hulda prófétanőig. Érdekes, hogy most nem az Úr Házába mentek, közvetlen az Úrhoz intézni a kérdéseket, nem? És megint egy nő??
Ez a Hulda férjes asszony volt, és nehéz eldönteni, hol lakott. A Károli verzió csak azt mondja, egy másik kerületben, mint a király. A katolikus változat már azt mondja, egy "új" negyedbe, néhány angol verzió pedig "a második negyed" kifejezést használja. A KJV viszont már addig megy, hogy egyenesen egy egyetemre teszi a lakását! (Ami az asszír/babiloni jelenlét miatt egyáltalán nem elképzelhetetlen, de persze azzal a koncepcióval, hogy nincs megszállva legalább Jeruzsálem tökéletesen összeegyeztethetetlen.)
Hulda azt üzeni vissza "annak a férfinak aki odaküldte az embereit", hogy igen, a könyvben leírt minden büntetés fog most következni, mivel más isteneknek áldoztak "jó illatú" dolgokat. Ezért most olthatatlan haragra gerjedt az Úr (béke, végtelen szeretet és végtelen megbocsátás?).
De mondják meg azt is, hogy mivel elszégyellte magát a király, ezért ama dolgok nem következnek még be az ő életében, őt még rendesen eltemetik a kellő helyre, békés halála lesz.
És azok megvitték a választ a királynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése