2009. június 21., vasárnap

Jósafát tettei

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagyis nem is olyan rég még akár azt is hihettük, olyanok nyomán, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

Jósafát megerősíti az apja által elfoglalt városokat (pontosabbn: feltölti őket katonákkal), lerombolja a lerombolt Aserkat és magaslatokat (nem, nem csak te találod értelmetlennek ezt a részt),. Az Úr rettegést keltett a Júda körüli összes országban, így senki nem támadta meg őket.
Raktárok építése. Vezérek. A síriaiak megtámadása Izráellel közösöen, Izráel akkori királya - Akháb - ajánlatára. Itt volt Mikeás idétlen története: csakazért is rosszat fogok jósoltatni - határozza el magát Jósafát. Bele is hal ebbe Akháb.
Aztán Jósafát hazament, ahol Jéhu leszidta hogy milyen istentelen. (Que va?)
Bírák kijelölése, hogy féljen a nép.
Ammon fiai és Moáb fiai megtámadják Júdát. A fejléc Ammon fiait ammonitáknak hívja valamiért.
A hírre Jósafát megvonja az ellátmányt mindnekitől. Ez jó módszernek találtatik, hogy összegyűjtse a népet, és így legyen hadserege.
"megállunk e házban előtted", mert "a neved e házban van". Tehát az Úr neve maga az Úr? Vagy...?
Majd azt mondja, hogy mikor Egyiptomból kijöttek azért kellett ezen népeket elkerülni, mert az Úr nem akarta elpusztítani őket. Na, ez az előző történeteket az őrületig csavarintja. Ezenm ondat logikája több szempontból is ütközik a Mózes-könyvekben elmesélt sztorikkal.
Aztán az Úr azt parancsolja, menjenek egy szoroshoz - jó ötlet túlerő ellen szűk helyen harcolni -, aztán ott álljanak meg, ő majd elintéz mindent.
El is mennek, nem is csinálnak semmit, de valahogy bekeverednek a "Séir hegyének lakói", akik kiírtják a moáb- és ammonfiak jórészét, majd a megmaradt M. és A. csapatok kiírtják egymást, a zsidók meg összeszedik a zsákmányt. Sokat kérünk, ha legalább egyszer rendesen mondanának el egy történést?
Aztán megint béke jött, aztán a magaslatok még mindíg nincsenek lebontva (?).
Akarsz többet tudni? Olvasd Jéhu Könyvét, aki a Királyok könyvébe becsatolta a könyvét (a KJV szerint csak Jéhu neve van megemíltve a Királyok könyvében. Jéhu könyve már biztosan nem létezik, ha valaha létezett is).
Aztán Jósafát és Akházia (a két zsidó ország királyai) hajóflottát állítottak ki, amiket Esiongáberben készítettek, és Társisba mentek (na persze). Mármint mentek volna vagy mi, mert Eliézer megátkozta Jósafátot amiért barátkozott Akháziával. kijelentette, hogy ezért az Úr megsemmisíti a cuccot. És a hajók "összetörtek", és nem mentek Társisba (se sehova). Ennyit a nagy zsidó flottáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése