2009. június 24., szerda

Nehémiás építkezik

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (olyanok nyomán vélhetjük így, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

Nehmiás története következik, XY fia.
YZ hónapban "jött hozzám" (no, rögtön E/1-ben kezdődik?) Hanáni nevű rokonom.
No, hogy ne legyen zavaró visszaváltok E/3-ba, k?

Júdából jött az illető, N. érdeklődött, mi történik Jeruzsálemben. Az azt mondta, a "megszabadult" zsidók (hát, megengedték ugyan nekik, hogy visszamenjenek a területükre, de ez szerintem még nem szabadság), de tökre el vannak nyomva, Jeruzsálem romokban, ilyesmi.
Ez persze Nehémiásnak rosszul esett hallani. Imádkozott.

"az ég szélén" - ?

Nehémiás állítólag a király pohárnoka volt. Melyik királyé, kérdem én. És ha csak szimpla pohárnok volt, hogy jött ahhoz, hogy kéréseket intézzen az Úrhoz a nép nevében? Rokonai közül csak apját ismerjük, azaz nem volt lévita sem.

Aztán eltelt akármennyi idő (a hónap neve van megadva, de jusztse keresem ki), Artaxerxés királynak szolgálta éppen fel a bort Nehémiás. A király pedig megkérdezte, mi bántja, olyan szomorúnak tűnik (hónapokkal később!).
N. azt válaszolta, hogy persze hogy szomorú, hiszen ősei fővárosa romokban hever (eddig nem zavarta?).
A király megkérdezte, mit tehetne érte?
N. azt kéri, had mehessen haza újáépíteni a várost (Jeruzsálemet).

Gyanúsan emlékeztet az egész könyv Ezsdrásra...

Kért - és kapott - útiokmányt, alapanyagbiztosítást.
Csak elért Jeruzsálembe. Ő is pihent 3 napot. Este aztán titokban (azért hátason, feltehetőleg szamáron) kiosont, és elment (elszamaragolt) a sárkányok forrásához. Ott találkozott Süsüvel és Kalesszinnel - na jó, csak vicceltem.
A forrás irányába indult ugyan, de a szemétdombnál kötött ki. Ott vizsgálgatta Jeruzsálem falát.

KIGÉSZÍTŐ MEGJEGYZÉS: Régen a városok egy külön kaput tartottak fenn a felgyülemlett szemét kihordására. Onnan nem tudom pontosan hová került a szemét, de fzerintem közvetlenül ott emelkedett egy szemétlerakó, mint ahogy egy másik kapu a temetőre nyílt. Aki bővebbet tud, nyugodtan jelezze.

Aztán átment a "forrás kapujához", a király tavához. Annak ellenére megtette ezt, hogy ide gyalog kellett menjen. A kis kényes!
Aztán visszament a "völgy kapuján" keresztül.
Aztán végre kihírdette, hgy ideje munkához látni.
Annak ellenére, hogy átadta a király üzenetét (hé, várjunk csak: a szöveg szerint pusztán elmondta a király szavait, amit vagy elhisz valaki, vagy nem, de akkor mi lett a levéllel?) egyesek ellenkeztek, mondván ez felér egy árulással.

Kérdeznék valamit: mi van Ezsdrás engedélyével és építkezésével? Ja, azt már láttuk, hogy apokrif. De miért nem látta senki az egyezést?

A kukacoskodóknak Nehémiás nem mutatja meg az állítólagos engedélyt, hanem kitagadja őket. Mert ez így igazságos.

Aztán belekezdtek az építkezésbe. A városnak voltak újabb kapui: a juhok kapuja, a halak kapuja, az óváros kapuja, a lovak kapuja.
Mindenfélét "javítgattak" mindenféle emberek.

Aztán valami nemzsidó is megtudta, hogy építik a városfalat, mindjárt kiakadt.
Aztán minden jelzés nélkül Nehémiás fohászkodik Mr. Istenhez, hogy dögöljenek meg az ellenzők.
Aztán a többi ottlakó nép mind összefogott, és megtámadták az építőket.
vajon mik azok a "tereh-hordók" kedves kiadó? :)
Mindenesetre a zsidók őrséget szerveztek, és a munka tovább folyt.
Még mindíg nem mutogatja Nehémiás az engedélyét. Pedig mennyivel egyszerűbb dolga volna!
Nehémiás ahelyett hogy elrendezné a dolgokat megfenyegeti a munkásait, hogy az Úr sokkal keményebben fog lecsapni rájuk, mint az ellenség valaha is. (Mármint HA létezik, ugyebár. Ennyi hazugsággal teli könyv után igazán megengedhetünk némi kételkedést.)
És PERSZE N. a beszédére, és nem az őreire fogja a nyugalmasabb munkafolytatást. (meg arra is lehetne, hogy minden építő fegyvert hordott magánál innentől)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése