2009. szeptember 2., szerda

Náhum próféta könyve

Jónás Ninivéjének folytatása. Sofóniás viszont a kettő között kellene legyen, mert ő meg még mindíg egy álló Ninivéről zagyvál.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (Vannak akik hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

Az elkosi Náhum "látásának" könyve Ninive "terhéről".
Az Úr kiszáraszt minden folyót és megfeddi a tengert. (A tengert aztán szidhatod, nincs semmilyen értelme, hisz hogy' fogná föl? A folyók kiszárítása meg nem épp jóindulatról tanúskodik. Miért nem az ellenkezőjét csinálja: vizet vinni a szárazságba? Mindíg csak ez a pusztítás-lesújtás :-( )
"tekintetétől megrendül a föld" (akkor reméljük nem néz a lába elé, mert akkor biza folytonosan rengene! lol)
Amit az Úr elpusztít annak annyi. Senki nem kap második esélyt. Mindenki megdöglik már először mikor lesújt az Úr.
"Megaláztalak téged, de nem foglak többé megalázni." - A Babiloni Fogság utn vagyunk közvetlen?


Ninive pusztulásának képei. A fosztogatás lehetősége megemlítve a menekülők által hátrahagyott vagyonra.


Istenműve.
3.8: Nó-Amon = Téba. A kontextusból azt látni, hogy Tébát a szöveg elkészültekor már lerombolták szintén. Tébát az asszírok rombolták le i.e. 663-ban. Ninive ostorma i.e. 612-ben volt.
3.13: mind asszonyok vagytok! (Micsoda sértés, lol)
Híres város volt ninive és most elpusztul.
"Akik híredet (pusztulásod hírét, Ninivéét) hallják mind tapsolnak feleted" - nos, ez nem igaz. Alalpból nem láttunk semmi istenit ebben a könyvben (emberek küzdenek emberekkel, és semmi bizonyíték hogy holmi istennek ezzel dolga volna), de ez az utolsó állítás egyszerűen hamis. Tanulság: apokrif.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése