2009. szeptember 2., szerda

Habakuk próféta könyve

Habakukot egy időben sokat emlegettük. Most kiderítjük miért.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (Vannak akik hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

A "teher" amit Habakuk próféta látott:
Meddig kell még kiabálnom neked Uram hogy reagálj? Kiabálok az "erőszak miatt" ami ellen nem teszel semmit!
*Háborús időket élnek, ez az egy látszik biztosnak. Nem sokkal lentebb meg is adja a problémás népet: a káldeusok.*
A káldeusok lovai gyorsabbak a párducoknál? Megnézném azt! Ezennel megy az apokrifok sorába. (A leopárd kb. 58 km/órára képes, a ló normál esetben megközelítheti a 20 km/órát, 40-48 km/ órát érnek el csúcssebességben rövid távon átlagosan - ma, a 2000+ évnyi további specializált tenyésztés eredményeként. Ellenben itt most megpakolt harci lovakról lenne szó.
Hát nem mi vagyunk a kiválasztott néped? Tán a tenger halaihoz vagyunk hasonlók hogy nem könyörülsz rajtunk? Na ugye, hogy ugye!


Habakuk őrhelyén állt a bástyán mikor szólt neki az Úr hogy írja le egy táblára - hogy mindenki el tudja olvasni könnyűszerrel (persze aki tud olvasni) - amit mond neki:
Tutira be fog következni amit mondok ám! Előbb, vagy utóbb, öhm.
A káldeusokat jólmeg fogjuk büntetni azért mert a "népemet" (zsidók) meg merték támadni! (Csakhogy az 1.6 szerint erre maga az Úr adott nekik utasítást! Az engedelmesség büntetést érdemel?)
asszem arra utal, hogy a káldeusok a tűz-szertartást végzik (Moloch?)
Az epétől be lehet rúgni? Aligha. Újabb ok hogy apokrif legyen.
Tessék mindenkinek imádni az Urat!


Habakuk próféta könyörgése a "sigjónóth" szerint (bármi legyen is az):
Szela. (Na ez magában kizáró tényező lenne. Jó tudni, hogy jelenleg úgy néz ki Habakuk tekercse eredetileg csak az első két fejezetet tartalmazta. A harmadik fejezet stílusában szerintem is eléggé eltér.)
A Nap és a Hold a Föld körül kering. Na persze.
A teljes 3 fejezet csak egy rakás marhaság ha engem kérdeztek. Allegórikus képekben való dicsőítése Yahwénak. Hogy ennek valami külön haszna is volna én biza nem látom. A képekben egy a közös: a pusztulás képeit festik elénk. Az Úr nem épít semmit, nincs semmi pozitív amit tenne. Habakuk mégis örül. A szerzeményét el is küldi az énekmesternek "az én hangszereimmel" (= Habakuk).



Ha nagyon-nagyon igyekszem, akkor még a héten kivégezhetem az Ószövetséget! Yippi-ka-yeah!
Ja, és a tanulság: ha valamit "Abszolút Igazság"-ként akarsz eladni ne nagyzolj. Ja, és nekem nagyon gyanús a 3. fejezet szerkezete és jónéhány zsoltár hasonlósága. Csak nem ugyanaz a kéz (vagy iskola) írta?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése