2009. szeptember 5., szombat

"malakiás" próféta könyve

Malakiás könyve anonim. A szó pusztán a héber "hírnököm" szó magyaros hangalakja.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (Vannak akik hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

Az Úr fenyegetőzése Malakiás által. (bármit is jelentsen ez a szófordulat)
az Úr: Mindíg is szerettelek benneteket.
a nép: Igen? És mi volt Ézsauval?
az Úr: Jákóbot szerettem, Ézsaut ellenben gyűlöltem! Hiába erőlködnének bárhogyan, még ha meg is térnek, én szándékosan tönkreteszem a próbálkozásaikat, nem kérek belőlük! Soha! Örökké haragszom rájuk!
Annyival egyszerűbb lenne ha Károli rendesen fordított volna és az 1.3-ban a ssárkányok helyett nem "sakálok"-at ír...
"És látják ezt a ti szemeitek": nagy az Úr az Izráel határai felett. (Látják-e vajon az Urat?)
Éljen a rabszolga aki nem pofázik vissza - ugyanúgy a gyerekek. Én (az Úr) vagyok a LEGFŐBB apa és rabszolgatartó, akkor meg miért nem engedelmeskedtek disznók?!
Hogy ti papok azt meritek monani, mert útálunk téged?!?
Nem betartani az összes piszlicsáré előírásomat?!?
Csak hibátlan áldozatot (nem vak, nem sánta stb.) fogadok el! Azt a teremburáját! (Egyébként a vakokat is ő csinálja, l. Exo.4.11, Zakariás 12.4, Deu.28.28, Zsoltárok 69.23. Igaz, aki megöli a vak embereket, az jutalomban részesül - 2 Sámuel 5.8.)
1.9: Malakiás eltéveszti a ragozást, így lebukik: nem mond Mr. Isten semmit, csak ő hazudozik össze-vissza.
Amit ti csináltok az nekem nem kell!
"és félelmetes az én nevem a pogányok között" - nos, talán mégsem.


Ezért szól most nektek ez a parancsolat papok(direkt folytatás az előző fejeztből):
Ha nem csináltok mindent pontosan úgy ahogy mondtam nektek, akkor megátkozlak benneteket, átokká változtatom az álataltok osztott áldást, megrontom magotokat (szerintem leszármazottaikat érti itt alatta) és szemetet (vagy szart?) szórok az arcotokba, és a szemtédombra vetik hullátokat! Akkor majd jól megtanuljátok! Mert a vallás fenntartásának felelőssége a tiétek.
De ti csak nem teszitek a dolgotokat úgy mint a régi léviták, ezért megútáltatlak és szidalmaztatlak a néppel!
Ha meg is bánjátok tetteiteket, akkor is kivégez az Úr mindenkit aki így cselekszik!
A ti hibátok hogy szenvedtek! (ja, hibáztasd az áldozatot...)
...az Úr tovább bővíti a gyűlöltek listáját...
Unjuk az elcsépelt frázisaitokat. (milyen igaz)


Az Úr elküldi követét, a Nagy Tisztogatót, kinek halál jár a nyomában és gyötrelem és kín. (ez lehet angyal is, azaz általánosság, azaz a szokásos "majd egyszer mi leszünk a világ ura és egyetlen vallása" hülyeség)
3.6 az Úr nem változik. Ha, ha, ha.
3.7: soha senki nem tartotta meg a "rendeléseket"? Dávid? Ezékiás? Stb.?
Hahh, a tizedet nem fizetitek be rendesen és az áldozatokat sem mutatjátok be mind! (és ez az utolsó könyv itt! TE mikor mutattál be legutóbb áldozatot az Úrnak?)
Cserébe sosem lesz szárazság és rossz termés (és ehhez elég mindössze a tizedet befizetni! Az áldozatok EHHEZ nem is kellenek!). Na, ez nyilvánvalóan hazugság, mehet az apokrifok közé KÉTSÉG NÉLKÜL.
Az Úr egy emlékkönyvbe írja fel mindazok nevét akik "becsülik az ő nevét". (kac)
Ha elfogadjátok a tanításaimat akkor azok el lesznek fogadva. (körkörös érvelés)


(direkt folytatás az előző fejezetből) Minden "gonosztevőt" (= aki nem az Úrban hisz) az Úr a felhevített nappal fog halálra égetni.
"és kimentek és ugrándoztok mint a hízlalt tulkok" - lol, ezt a történetet ismeri valaki? (a következő sor miatt sajna csak képletesen értendő)
Tartsátok meg az ÖSSZES Mózesnek adott törvényemet! (igaz, ez az Exodusszal ellentétben a Hóreb-hegyet jelöli meg - amaz a Sínai-hegyet)
4.5: "Ímé én elküldöm néktek Illés prófétát mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja." - Illés sosem tért vissza. Az is kétséges, valaha létezett-e. De ennyi idő távlatából azt sem látom, hogy volna ez lehetséges. (Aki kételkedik nézze meg János Evangéliuma 1.21-et.)
"és az atyák szívét (Ilés? az Úr?) a fiakhoz fordítja, a fiak szívét az atyákhoz" - Nos, ez nem fedi Jézust. Jézus azt mondta, gyűlöld a családodat (Lukács 14.26)
És azért jön el, hogy az Úr meg ne verje EZT a Földet átokkal. (Hát igen, ez az ÓSzövetség istene.)



A tanulság: a keresztények bár bele próbálták erőltetni mitológiájukat a zsidó koncepcióba, de maguk nem igazán értették (már?) a zsidó szövegeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése