2010. április 5., hétfő

Luzsénszky Alfonz - A lélekről és feltámadásról

Szombat előestéjén még egy lelket kap minden zsidó (Taanith 27b.) Rasi szerint azért, hogy többet tudjon enni és inni. - nincs ilyen sor.

Ézsaué, aki a Talmud szerint (Baba bathra 16b.) gyilkos és házasságtörő volt. - stimmel.

A Paradicsom

A Talmud szerint Egyiptom (Mizraim) földje 400 mérföld hosszú és 400 mérföld széles; Szerecsen-ország (Kus) földje pedig 60-szor nagyobb, mint Egyiptom; a világ pedig 60-szor nagyobb, mint Szerecsenország; a Paradicsom kertje pedig 60-szor nagyobb, mint a világ; a Paradicsom maga 60-szor nagyobb, mint a kertje; a pokol pedig 60-szor nagyobb, mint az Eden. (Ergo a pokol 311. billió 40 millió négyzetmérföld!) Az egész világ tehát a pokolhoz viszonyítva akkora, mint egy fazék fedője. (Taanith 10a.)

Az Éden a Talmud tanítása szerint pompás illattal van tele; Illés ugyanis behintette egykor az égi fák leveleivel valamelyik talmud rabbi köpenyét s mikor ez a rabbi a köpenyt ismét magara vette, a drága illat rajtamaradt s ez a körülmény a rabbit igen jó üzlethez juttatta, mert 150 talléron adta el az illatos ruhát. (Baba mezia 144b.) - nincs ilyen számú fólia.

Már említettük, hogy az igazak a Leviathan besózott húsából fognak lakmározni; de van még egy rengeteg. vadbika is (Sor habbar), amely naponta ezer hegyet legel le, ennek a húsát, is megkapják. (Baba bathra 74b. és 75a.) - nem "Sor habbar", hanem "Behemoth".

Van továbbá egy roppant nagy ízletes húsú madár is (Barjuchné) amelynek egy tojása egyszer leesett és 300 cédrusfát összetört, a sárgája pedig 300 falut árasztott el; ez szintén a számunkra készül. Negyedik fogásnak pedig rettentő kövér indákat kapnak. (U. o. 73b.) - nincs ilyen sor (mindazonáltal valóban várjuk a mitológikus zsidó óriásmadár említését valahol, amit a wikipedia is említ).

Hogy pedig ez a sok zsíros étel el ne rontsa mennyei gyomrukat, finom óbort fognak ott felszolgálni, amely a teremtés hat napja óta van eltéve. (Soferim 99a., Pesachim 119b. Jalkut Simoni 7a.) Ezzel a borral mond Dávid az Úrra tósztokat. - a Pesachimnál biztos stimmel, a többit nem néztem meg.

Egykor a Szent az igazaknak lakomát fog rendezni, ama napon, amelyen Jizchak (Izsák) magva iránti szeretetét kimutatja. Akkor, miután ettek és ittak, odanyújtja Ábrahám apánknak a poharat, hogy ő mondjon arra áldást. De végezetül mégis Dávid fogja az áldást mondani (Pesachim ll9b.) - stimmel.

egy 221 iccés pohárral. (Jóma 76a.) - stimmel.

"Ula mondá: Egykor a Szent az. Édenkertben körtáncot fog rendezni a jámboroknak, s ő maga a középen fog ülni és mindenki rámutat az. ujjával, mondván: Ez a mi Istenünk''. (Izaiás 29. fej., 9. Taanith 28b.) - nem körtánc, csak kórus.

Csakis az igazak jutnak a Paradicsomba, az istentelenek pokolba kerülnek. (Hagigah 15a., Erubin 19a.) - stimmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése