2010. április 1., csütörtök

Luzsénszky Alfonz - Egyéb parancsok és tanácsok

"Ha valaki látja, hogy a szenvedély úrrá lett rajta, akkor menjen egy olyan, helyre, ahol nem ismerik, öltözzék feketébe s engedjen a szíve kívánságainak". (Moéd Katan 17a. Ugyanez áll a Kiddusin 40a. lapján.) - nem "szenvedély", hanem "gonosz", és nem "feketébe", hanem "álöltözetbe".

"Jochanan rabbi mondá: Ha a törvény nem adatott volna, akkor a macskától tanulhattunk volna szűz tisztaságot, a galambtól házasságtörési tilalmat és a kakastól tisztességet, aki előbb megrúgja a tyúkot, azután hágja meg". (Erubin 100b.) - stimmel.

"A rabbik tanítják: Három dolog hoz az emberre szegénységet: Ha valaki az ágya előtt vizel, mikor mezítelen; ha valaki a kézmosást kevésre becsüli, s ha valakinek a felesége az ékszere miatt veszekszik". (Sabbath 62b.) - stimmel

"Rab Húna mondja: A Thóra megengedi, hogy az, akinél az előbőr össze van húzódva, hébét ehessen; a rabbik szavai szerint ez tiltva van, mert az olyan ember körülmetéletlennek tekintendő". (Jebamoth 72a.) - stimmel.

"Ha a zsidók egy nemzsidó k... ával ülnek egy asztalnál, akkor a bor megengedett". (Aboda zara 70a.) - rossz referencia. A sor a 69b-n van. De a 70a-n is van egy "érdekes" rész, ami egy adag ellopott borról szól, amit a rabbi azért enged fogyasztani, mert abban a kerületben "a tolvajok többsége úgyis zsidó".

A Baba kamma 18b. lapján Rabbi és Eleázár rabbik azon vitatkoznak, hogy, ha a tehén belerondít a kovászba, akkor az egész vagy a fél kárt kell-e megtéríteni'? - nincs ilyen sor.

A főpapnak az engesztelőnap előtt 7 nappal vissza kell vonulnia. Jehuda rabbi szerint azért is, mert a feleségével hálhatna, amikor kétséges volna az asszony felől, hogy nincs-e éppen havi folyása". (Joma 6a.) - lehetséges hogy van ott ilyesmi, de most nem állok neki lefordítani a megfelelő nagyságrendet.

"Ki gazdag? Aki gazdagságában megelégedést talál - monda Meir rabbi. Tarpon rabbi pedig azt mondá: Akinek szép és kedves felesége van. José rabbi azt mondá: Akinek árnyékszéke közel van az asztalához". (Sabbath 25b.) - nem "Tarpi", hanem "Akiba". Tarpi is szól, nem értem miért nem veszi be L.A., az illető 100 szőlőskertet, 100 szántóföldet és 100 rabszolgát akar.

A Baba mezia 107a. lapján így magyarázza Abba rabbi a Deut 28., 3. versében foglalt áldásokat: Ha utazásról hazajössz, ne találd feleségedet kétséges menstruációban; legyen az árnyékszéked közel az asztalhoz s ehhez hasonló jókat kíván... - a részletek stimmelnek, így egy mndatban azonban nem elfogadható idézetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése