2009. augusztus 30., vasárnap

Jóel próféta könyve

Állítom, az egész kispróféták szétszabdals hogy mindegyik saját könyvet kapjon egyetlen célt szolgált: hogy minden könyvet 1-1 szerzőhöz akarjunk társítani.
De csak egy célt ért el: hogy felidegesítenek.

Jóel könyvéről nem sokat tuok elöljáróban elmondani. Talán csak annyit jegyeznék meg, hogy a szerkezete leginkább a bevezetés-tárgyalás-befejezés tipikus esetének néz ki a 3 fejezetének terjedelme alapján.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (Vannak akik hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

Amit az Úr mondott Jóelnek, aki Petuel fia.
Nos, igazából Jóel beszél, méghozzá a vénekhez.Adjátok tovább ezeket ükonokáitok generációjáig! (Azaz a szöveg legfeljebb addig releváns, ma már semmi haszna.) Ki látott már ilyen csapást, a bogarak mind egy szálig megették a termést! (ez lehetetlen)
zsidók = részegek. Fel vannak szólítva hogy sírjanak, mert "elvették" tőlük a piát. (ha ez igaz, akkor a zsidók elég züllött egy csőcselék. Jut eszembe, mikor hagzott el ez a marhaság állítólagosan?)
Egy nagyszámú nép támadta meg "földemet" (az országot vagy konkrétan Jóel földjét?).
Nem tudunk már mit bemutatni az Úrnak áldozatként. (ismét: italáldozat. De még mindíg nem tudjuk, mi annak a módja?)
"Bizony közel van az Úrnak napja" - hát akkor észrevétlkenül el is múlt az a nap, amit úgy eleget a szöveg, hogy PUSZTÍTÁS. (Esetleg az Úr napja olyan biztosan jön el, mint a bekövetkezett pusztítás. Fordítástól függ.)
Jajj de nagyon nyomorultak vagyunk.
Összedőltek a magtárak mert nincs gabona amit elraktározzunk bennük. - Nos, ilyen konstrukciót sohasem terveztek.
Táplálék híján döglődnek a marhák!
"Hozzád kiáltok Uram", mert tűzvész pusztított! (Tehát az, hogy ezt az Úr mondaná egyszerűen egy hazugság.)
Még a mező vadai is hozzád esengenek"! - valóban? Netán beszéli az állatok nyelvét? Különbenis: az állatok nem hisznek istenekben. Ez már a számosadik apró részlet, ami világképünk szerint nem állja meg a helyét, így a könyvet apokrifnak nyilvánítjuk.


Készüljetek, az Úrnak Napja itt van a nyakunkon! Az Úrnak napja halál és pusztulás! Míly nagy nép jön ellenünk ""amilyen nem volt és nem is lesz többé". (Nos annál nagyobbak és jelentősebbek is jöttek később. Róma. Brit Gyarmatbirodalom. A náci Németország. Egyesült Államok. Az oroszok. Kína.)
Jönnek, felgyújtják a termést és senki (a zsidók saját hadserege) nem állja útjukat!
Igen jól szervezettek. Mind elveszünk, AzÚrMűve.
Térjetek meg, hátha úgy elmúlik ez a csapás! (háthával nem foglalkozunk)
"De szíveteket szaggasátok meg"! (kösz, inkább nem)
Rendeljetek böjtöt. (kösz, de inkább a jóltáplált katonákat választjuk)
Imádkozzatok, mondjátok meg az Úrnak hogy tolja ide a redves seggét, vagy mindenki rajta fog röhögni!

És imádkoztak és az Úr "megkegyelmezett; megígérte, hogy többé nem zaklatják őket a "pogányok".
Nos, igazából az előző mondat csak ígéret, és azzal indulnak majd a dolgok, hogy akövetkező hónapban végre lesz elegendő eső.
"És soha többé nem pironkodik az én népem" - hát ez sem jött be. Pedig még a szolgáknak is jó sorsot ígér! (bár szerintem ők boldogabbak lettek volna attól, ha végre megszűntette volna a rabszolgaság intézményét. De hiába, ezt is csak emberek írták régmúlt időkben. Az eredeti szerintem egy egyszerű paraszti bejelentés lehetett, amihez vagy utólag toldottak hozzá, vagy a papok hülye válaszát illesztették hozzá az üres ígéretekkel. Az is zavaró, hogy a saját maga által küldött baj elhárításáért söpri be a jutalmat, khm.)

És ennek igazolására még csoda-jeleket is prezentálunk! Vért, tüzet és füstoszlopokat (ezek a háború velejárói), meg Nap- és Holdfogyaqtkozást (amikben szintén semmi csodálatos nincsen, lévén természeti jelenségek)!


A 3. fejezet Júda és Jeruzsálem lerohanásáról szól, meg hogy majd jól megszívják amiért ezt merték tenni. (akad egy rövid lista is arról, kik segédkeztek a támadóknak) A "büntetés" természetesen az lesz, hogy majd a zsidók is jól eladják őketmikor lesz egy kis idejük foglalkozni a dologgal. (Éljen a rabszolgapiac.)
"Kovácsoljátok ekevasotok karddá", még a betegek is álljanak csatarendbe!

Valami nagy készülő öszecsapásról beszél Josafát-völgyében. Az volt az Úrnak Napja ugyanis. (elmúlt, köszönjük szépen nem kell több belőle)
3.15: a csaták nagy felvert porral + gyakran füsttel is járnak, így nincs semmi csodálatos a Nap/Hold/csillagok halványabbságában.
Az Úr kiáltása földrengést okoz, lol. És vajon hogy csinál égrengést? Hát persze, hisz' az ég ugyebár egy szilárd kupola! (gzz)
És majd nagy hadizsákmánnyal térünk vissza! (vagy nem)
"Egyiptom pusztasággá lészen, Edom pedig kietlen sivataggá" a "Júda fiai" ellen tett erőszakos cselekedeteikért! (Tehát a fickó júdeai. Legalább ezt tudjuk.)
"De Júda örökké megmarad" - köszönjük szépen, Júdának évszázadok (évezredek) óta se híre, se hamva. Az új zsidó államot is Izráelnek hívják, köszönjük szépen. Jeruzsálemet is nemegyszer lerombolták, ellentétben azzal mamit a szöveg állít.
Megtisztítjuk a népet a korcsoktól, és Sion lesz az Úr lakóhelye! (milyen kis erőszakosak vagyunk ma...)


Tanulsággal is szolgálhatunk: a vallás szép csomagolását ideje kibontani és megnézni, mi is valójában amit ajándékként tálalnak nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése