2009. október 18., vasárnap

Pál fogságának kezdete

(21.27-23.35)

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban való
s eseményeket írnak le! (Vannak akik hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

Már csaknem egy hét eltelt mire az Ázsiából "való" zsidók meglátták Pált a templomban és hőbörgést szítottak, megfgták Pált. A vád: hamis tanok és görögök behívása a templomba, amivel megszentségtelenítette a szent helyet. (milyen igaz)
'Természetesen' a vád hamis lábakon állt, ugyanis valami Tromfius nevű faszit láttak a zsidók, és perzse rögtön azt hitték hogy Pál vitte azt a Templomba.
Pált kivonszolták, a Templom ajtajait bezárták nehogy visszaszökjön, és már épp kezdték volna halálra kövezni, mikor befutott a hír a helyi ezredeshez az általános lázadás hírével. Az rögtön összekapott valami sereget és ment oszlatni. mikor meglátta őke t a tömeg, rögtön vigyázba vágták magukat!
Pált rögtön láncra verték, és kérdezték mi a fennforgás tárgya.
Persze mindenki egyszerre kezdett beszélni, szóval inkább elhurcolták Pált a várba. Alig bírták bevonszolni a lépcsőiről az épületnek, mert a tömeg már visszanyerte bátorságát, és üvöltözték hogy "Öld meg őt!". (és nyiulván sajátkezűleg szét is tépik ha otthagyják... Ismét gyanúsan nagy az egyezés Jézussal.)
Mikor pedig a várba (nyilván valamelyik része mégbeljebb) akarták bevinni Pál hirtelen megszólalt: Mondhatnék én is valamit?
Az ezredes visszakérdezett (meglepődve): Tudsz görögül? Hát te nem az az egyiptomi fickó vagy, aki fellázította majd kivitte azt a 4,000 orgyilkos férfit? (Megvan a sokezer megvendégelése is...)
P: Én ugyan tárzusi zsidó vagyok, Cziliczia csudijó városának polgára, de lécci had szóljak a néphez.
Az ezredes engedte, így Pál a lépcsőkön állva intett, mindenki elhallgatott, majd beszélni kezdett.
A hallgatóság csak férfiakból állt (temrészetesen).
Pál megjelöli a helyet ahol született, zsidó nevelést kapott. tudomány = keresztény tanok. Aztán mikor odáig jut hogy megjelent a fény a 9.7-nek pont az ellenkezőjét mondja. Most a vele utazók látták a fényt, de nem hallották a hangot. (Azaz egyiket sem hallották, Pál megrögzött hazudozó.)
Az Ananiás visszaadja Pál látását sztoriban itt Ananiás kifejezetten közli Pállal hogy ki van választva hogy itten fő-igeterjesztő legyen (ellentétben a sztori konkrét leírásával).
Addig jutott, hogy Mr. Isten a poigányok közé küldi, mire beszóltak hgy na ezt nem hallgatjuk tovább, vigyék innen ezt a faszt.
Az ezredes a hőbörgést látva korbácsolással való vallatást javasolt hogy végre megtudja, mégis mi baja a népnek Pállal.
Ám alig kötötték ki Pált, máris beszólt hogy hogy mernek vele, egy római polgárral így bánni?! (ennyit arról hogy kész akár meghalni az ügyért...)
Az ezredesnek megvitték a hírt, lement, megkérdezte hogy sikerült, elvégre neki magának rakat pénzébe kóstált. Pál aszondta ő beleszületett e jogba.
Na erre rögtön leszedték a padról. Másnap felvitette a börtőnből szépszóval kikérdezni,m hogy végülis mi baja vele a népnek? Ugyanakkorra beidéztette a főpapokat és a tanácsot is.

Pál a tárgyaláson jóhiszeműségre hivatkozott. Ananiás főpap pofánvágatta. Auztán kölcsönösen elkezdték szidni egymást.
Végre aztá neszébe jutott Pálnak hogy oszd meg és uralkodj, szóval farizeusnak vallotta magát (ami nem igaz, és ez bíróság, tehát egyértelműen hamisan vallott, megszegve az akárhányadik parancsolatot a híres tízből) szemben a sadduceusokkal. (Sőt, már a lélek kérdésében, hogy van-e vagy nincs is vita lett, ami érdekes, mert eddig ilyen kérdés nem volt említve.) Azok persze rögtön hajbakaptak a feltámadás kérdésén, mindenki el is felejtkezett Pálról. (Kezd az egész nevetségességbe fulladni...)
Az ezredes látta hogy ennek semmi értelme, gyorsan kimentette Pált mmielőtt mindenki nekiugrik.
Pálnak a következő éjszakán (aznap vagy másnap?) oldalára állt az Úr (mármint Jézus. Mármint úgytűnik szó szerint.), és közölte hogy Rómában is ugyanígy kell majd képviselnie az ügyét.

A zsidók másnap megfogadták hogy nem esznek és nem isznak amíg Pál meg nem hal. Több mint 40 geci zsidó. Közölték a döntésüket a főpapokkal és a vénekkel is. Szóval tessék nekik szólni az ezeredesnek hogy ti úgymond jobban ki akarjátok vizsgálni az esetet, mi meg úgymond véletenszerűen rajtaütünk és hejehuja!
Ám Pál nőtestvérének fia kihallgatta a tervet és szólt róla Pálnak. (Úgy bírom hogy a fglyokhoz akkoriban csak úgy be lehett sétálni...)
Pál hívott egy századost és utasította hogy vigye a fiút az ezredeshez. A srác az ezredesnek is beszámolt. A beszámolóban a zsidókszáma egyre csak nőtt.
Az ezredes megdícsérte a fiút és meghagyta hogy erről ne beszéljen senkinek. Aztán hívott két századost, hogy fogjanak 200 katonát, 70 lovast, 200 parittyást (? ilyen fegyvernemről a rómaiaknál nem tudok) és ezekkel vigyék le Czézáreába Pált "az éjszakának harmadik órájában" induljanak. Pált valami hátasra ültessék, vigyék Félix tiszttartóhoz.
Levelet is írt, amiből kiderült hogy hívják az ezredest: Klaudius Lisiás. Külön kiemelte hogy a kísért személy nem követett el semmi törvénybeütközőt.
A vitézek le is vitték aznap éjszaka Pált Antipartisba. Másnap átadták a lovagoknak, ők meg visszatértek a várba. Azok levitték Czézáreába és átadták Pált meg a levelet a tiszttartónak. Az megkérdezte Pált melyik tartományból való, ki is derült hogy Czilkicziából.
Aztán közölte a tiszttartó Pállal hogy majd kihallgatja ha előkerülnek a vádlói. Heródes palotájába vitette fogságba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése