2009. október 19., hétfő

A levelezésről

Tudjátok min gondolkodtam? Higy hívhatnak leveleket könyveknek?
Meg azon, Pál leveleinek miért jár külön név, a többinek miért nem?

Azt tudtátok-e, hogy Pál leveleinek, azok közül amiket címükben is Pál leveleinek neveznek, a felének a hitelességét vitatják?
Hogy a Zsidóknak írt levelet hagyományosan Pálhoz társítják, de ebben majd mindenki teljes alapossággal kételkedik?
Hogy Pál leveleit (és feltehetőleg a többit sem a többisz szerző) nem sajátkezűleg írták, hanem egy íródeáknak diktálták mindíg, ahogy az az egyik páli levélből kitűnik?

Hogy Pál leveleinek létezése megelőzte az evangéliumokét, így feltehetőleg ő az ősforrás amiből az evangéliumok felépültek?

Hogy senki nem szól egy büdös szót sem a többi levél dátumozásáról, ellentétben a páli levelekkel és az evangéliumokkal, János Jelenéseiről nem is beszélve, ami szintén levél formátumában van megírva címzéssel meg mindennel?

Tudjátok mi érdekes még? János levelei miért nincsenek egymás mellé szerkesztve János Jelenéseivel? Csak nem, mert két különböző ember írta őket?

És még egy kérdés: Júdástól is van levelünk. Miért nincs levelünk mind a 12 eredeti apostoltól?


Amit még elmondanék, hogy a levelezés olyannak tetszik előttem, mint a Zsoltárok könyve(i): könyvek a könyvben amik egy könyvben vannak. Csak itt az írók teljességgel meg vannak jelölve. Szóval valami azt súgja, úgy kéne kezelnem őket, mint azokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése