2010. március 18., csütörtök

Mit várhatunk a Talmudtól?

A Talmudról egyelőre keveset tudunk. De még ha csak a leg alapvetőbb tudással rendelkeznénk, azaz az alábbiakkal:
- a Talmud a zsidóság közvetlenül követett alapkönyve - lenne, ha idővel nem döbbentek volna rá, hogy túl sok benne az ellentmondás és a lezáratlan ügy. Fontosságban (de nem szentségben) megelőzi a Tórát (azaz Mózes öt könyvét), vagy ha úgy tetszik a Tanahot (a Biblia ma Ószövetségként ismert részét).
- a Talmudot a karaitákon kívül minden zsidó követi (akikből kb. 30,000 él jelenleg az egész Földön, ezek közül kb. 25,000 Izraelben, így abszolút minimális az esélye, hogy ilyennel fuss össze).
- míg a Tóra az "Írott Törvény", addig a Talmud a "Szóbeli Törvény". (Miután "Isten adta Mózesnek mindkettőt a Sínai hegyen", így a szó szerinti fordítás (lásd Szószedet) helyett így értelmes lefordítani. Mind a Biblia, mind a Tamud "Törvény"-ként emlegeti az "isteni szabályokat és tanokat", és jellegükben is elmondható hogy törvényekről van szó.)
- a Talmud a Tanah törvényeinek kifejtését, részletes változatát tartalmazza; Raj Tamás rabbi szavaival élve: "a Talmud a Biblia gyakorlati útmutatója".

Tegyük fel, hogy csak a fentieket tudjuk a Talmudról, semmi mást.
Azonban azt is vegyük hozzá a dolgokhoz, hogy a Tóra, pontosabban a Biblia, azaz az Ószövetség - a keresztényeknek köszönhetően - hozzáférhető.

Milyennek látjuk a Tórát (az Ószövetséget)?
A keresztények nagyon jól tudják milyen kényes kérdés ez, hogy mennyire tarthatatlan a "szerető isten" képe az Ószövetségben leírtak fényében (az Újszövetség fényében is, de ezt most hagyjuk). Az Ószövetség elvégre teli van (most a tudománytalanságokat, ellentmondásokat és a többit nem említve) rasszista (etnikai hovatartozás alapján gyűlölködő, ezen az alapon alsóbb- és felsőbbrendű fajokat elkülönítő), bigott (vallási hovatartozás alapján gyűlölködő), szexista (nem alapján gyűlölködő) - pontosabban soviniszta (a férfiak felsőbbrendűségét hangsúlyozó), rabszolgatartó, háborúra buzdító passzusokkal.

A Talmudtól tehát, ami az Ószövetség kommentárja, nem várunk mást, minthogy ezt a hozzáállást vigye tovább mint szükségszerű örökségét.
Vajon elképzelhető-e hogy a Talmud, amit egy olyan nép írt, ami büszkén lobogtat egy olyan iratot, amit saját maga "istentől valónak", "tökéletesnek", "változhatatlannak" és "igaznak" tart, és ami HAT TELJESEN ÉS TÖKÉLETESEN KIVITELEZETT HOLOKAUSZTOT tulajdonít ennek a népnek (értsd: a Biblia Ószövetségi részét), hogy ez a Talmud a "béke vallásának" alapköve? Józan gondolkodással feltételezhető-e, hogy minden "antiszemita kiragadott idézet" puszta alaptalan rágalom?


Ugyanakkor el kell-e ítélnünk őket azért, ami a Talmudban áll? Hát elítéljük-e a keresztényeket azért, ami a könyvükben áll? mármint személy szerint minden ma élő keresztényt? Természetesen nem.
Amiért viszont el kell ítélni akit el kell ítélni, az a - nagyon is valószínűsíthető - hazudozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése