2010. március 30., kedd

Luzsénszky Alfonz - A vérvád

a Talmud szerint a nemzsidók nem kedves gyermekei az Istennek (Zebahim 45b.) - van szó valami ilyesmiről, de egy rendes idézet jobb lett volna.

sőt még. a sírjaik is tisztátalanok (Ahoda zara 39a.) - van szó valami ilyesmiről, de egy rendes idézet jobb lett volna.

"Szabad a hitehagyottat megölni" (Pesachim 122b. Tosephot) - Megint nem tudom mi az a Tosephot, a Peaschimnak viszont nincs 122. fóliája.

A Sanhedrin 79a. lapján pedig azt olvassuk, hogy ha valaki egy nemzsidót akart megölni és tévedésből zsidót ölt meg, nem büntetendő. - Azért bennem él a gyanú, hogy a szövegkörnyezet szerint hozzá kéne érteni "nem büntetendő halállal", de a mondat valóban úgy néz ki mint ahogy L.A. idézi.

Az eszteleneken egyébként is tilos könyörülni. (u. o. 92a.) - nincs ilyen sor.

A Makkoth 7b. lapján is ez áll: "Ha valaki készakarva öl meg egy embert, ki kell őt végezni. kivéve, ha azzal a szándékkal tette, hogy egy nemzsidót öl meg és egy zsidót talált megölni." (Ugyanez áll a Baba kamma 44a. lapján.) - stimmel.

Az Aboda Zara (idegen kultusz) című traktátus valósággal uszít a nemzsidók ellen. Íme egy pár idézet: "Az eretnekeket (bálványozókat), árulókat és lázadókat le kell taszítani és nem felhúzni. Ez azt tanítja, hogy, ha egy lépcső vezet abba a verembe, azt össze kell törni s azt mondani neki: A barmot kell erre keresztülhajtani. Ha létra van abban a veremben, akkor azt el kell venni s azt mondani neki: A fiamat akarom a tetőről lehozni." (26b. lap.) - két helyről van összerakva, és a teljes szöveg még felháborítóbb.

Az a klasszikus hely a Talmudban, amely a nemzsidók megölését parancsolja, így szól: "A gójok legjobbikát öld meg!" (Aboda Zara 26b. ) - Nincs ilyen sor (a megjelölt helyen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése