2009. július 8., szerda

Salamon Bölcsességeinek Könyve

Léo Taxil még tudósít erről a könyvről, ezek szerint ő a Katolikus Bibliát használta. Mivel én nem azt használom, korábban már kifejtett okból következőleg, így nem is olvastam - és nem is fogom. Ellenben megéri foglalkozni egy másodpercig a katolikusok bibliájával is.

Lássuk, miért szórta ki Léot Taxil, és hogy miért csak a protestáns/anglikán verzióval foglakozom itt! (A szöveget változtatás nélül közöljük a Szórakoztató bibliából.)


"A Salamon bölcsessége komolyabb ízlésre valló mű. Salamonnak tulajdonítják, de még Jézusnak, Sirákh fiának, s a biblosi Philónnak is. Bárki legyen írója, abban az időben feltehetően még nem volt meg Mózes öt könyve. A 10. fejezetben ugyanis az áll, hogy Ábrahám a vízözön idején akarta feláldozni Izsákot, másutt pedig József pátriárka egyiptomi királyként szerepel. A legfurább azonban az, amikor ugyanebben a fejezetben azt állítja a szerző, hogy az ő korában még látható a sóbálvány, amellyé Lót felesége változott. A bibliakritikusok még inkább azt kifogásolják, hogy ez a könyv közhelyek roppant unalmas tömkelege. Tekintetbe kell venniük azonban, hogy az efféle művek nem az ékesszólás hiú szabályai szerint készülnek, oktatás céljából íródnak, nem pedig azért, hogy tetszést keltsenek. Az olvasónak valósággal le kell küzdenie ellenszenvét. (Voltaire: "Filozófiai szótár".)"


A másik, hogy a katolikusok felsőbbrendűnek tartják magukat az összes többi kerezstény felekezetnél (is). De milyen alapon? Az ortodox kánon teljesebb, az etióp érdekesebb, a protestáns frissebb. Ráadásul meg is hamisították a Bibliát! Ugyanis a 4. parancsolatot sorrendben felcserélték a 3-al. Hát lehet így viselkedni?!?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése