2009. július 23., csütörtök

Ezékiás legendája

Nos, a címek mégsem lettek olyan egyértelműen lesújtásról szólók, mint gondoltam a fejlécek alapján. Ez leginkább a fejlécekről mond valamit.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (olyanok nyomán vélhettük így, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)

Nos, mivel a 36-39. fejezetek lényegében megegyeznek a 2 Királyok 18-20. fejezetével csak a különbségeket fogom felsorolni, meg hogy miről van szó.

A 36. fejezetben az asszírok megostromolják Jeruzsálemet. A 2 Királyok 18.9-től keresd ezt a részt párhuzamosan. A 18.18-al folytatódik, de most a zsidó fejesek maguktól jönnek ki, nem hívják ki az asszírok a királyt. A csákók próbálják rávenni, hogy arámiul bezséljen, de az nem hajlandó elhallgatni a híreket a köznép elől. A 2 királyokban még siriaiul akarják hogy beszéljen... Lehet, hogy az ugyanaz?
A szarevés is a szavak más sorrendje miatt más hangsúlyt kap. Míg a 2 Királyokban mindenki egyenlőnek tűnik a sorsában, itt a vezető réteg úgy tűnik mindenképpen szívásra van ítélve.
A népnek viszont már ki volt adva hogy kuss, így senki nem reagál.

A 37. fejezet dettó ugyanaz mint a 2 Királyok 19, így nem is vesződünk vele többet mint egypár szó: Ezékiás szidja a többi istent, imádkozik az Úrhoz, az asszír sereget lemészárolja az Úr egyik angyala míg azok alszanak (a British Museumban van egy ragyogó asszír doombormű a csatáról, és baromira nem így történt, bár az asszírok tényleg veszítettek akkor éppen).

A 38. fejezetből kimarad hogy Ésaiás már elhagyta a király termét - beteg a lába, a Napot fogják mozgatni, és fügeflastrommal kezelgetnek. Elenben most nincs választási lehetőség hogy merre mozduljon a Nap (mert ugyebár a Nap a Föld körül kering és nem fordítva). És nincs szó a +15 évről sem. Ellenben Ezékiás helre kis dalocskát rögtönöz milyen szar neki, az Úrnak meg milyen jó.

A 39. fejezet lényegében megegyezik (pár ragozási kérdéstől eltekintve) a 2 Királyok 20. fejezeténk második felével. Arról van szó, hogy Ezékiás mindent megmutogat a babilóniaiknak, mire Ésaiás kijelenti, hogy akkor nekik meszeltek, mire Ezékiás azt mondja, magasról tesz rá, csak addig legyen béke és nyugalom amíg ő maga él.
Ami lemarad az Ezékisá halála és referenciák, hogy hol találni meg még Ezékiásról részeket (ami persze azt jelenti, hogy a 2 Királyokat később írták, mint legalábbis ezt a részét Ésaiásnak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése