2009. július 23., csütörtök

A "nagy himnusz"

Csak egy rövid megjegyzés: bármilyen valószínűtlen is, de esetleg lehet egy másik megoldás: az Ezékiás király függetlenedési és adófizetésmegtagadási viselkedése váltotta ki, de akkor számos írót kell feltételeznünk, akik pusztán ad-hoc versikéket dobáltak össze teljesen tudatlanul, és így számos részletet figyelmen is kell hagynunk a lejegyzett szavakban.
Mindenesetre ha olvastad az "epilógus"-részét, akkor tudhatod, mi a kifogásom a zsidók (a vallásra értem) mentalitása ellen. Véleményem szerint - amit vallásos szövegeik tanulmányozására alapozok - paranoid pszichopata népcsoport ez, ami potenciálisan veszélyes az emberiségre nézve.

EDIT: Azt hiszem a nézőpontomban elragadott a Biliában eddig tapasztalt globális és szerkesztett nézőpont, illetve a teológusok állsápontja.
Ellenben ha úgy tekintünk erre a részre is, mint Ézsaiás többi beszédére, miszerint rögtönzött, az adott pilanatra szánt, lelkesedés fűtötte politikai beszédére, akkor nagyon is beleilleszthető Ezékiás király elszakadási törekvésébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése