2009. július 27., hétfő

Pogányok remélt beolvasztása

Úgy tűnik, az utolsó része a könyvnek inkább olyan, mint az eddigi könyvek: egyetlen nagy folyam, egymást követő, egymásra épülő dolgok - bár eseményileg nem. Mondjuk olyan, mint Jób Könyvének filozofálgatása.
Ellentétben ugyebár a könyv elejével, ahol sok egymással össze nem függő rész, számos tagolás volt a mondandóban.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (olyanok nyomán vélhettük így, akik minden valószínűség szerint sosem olvasták a szöveget)


Nem fizetünhk a szabadságunkért. (ez a frázis már sokadszor köszön vissza, bár eddig nem nagyon emeltem ki - de ami késik nem múlik ugyebár)
Ismét nyugodatn követhetjük az Úr vallását.
Az Úr magasabbrendű erkölcsökkel bír, mint a halandó emberiség. Állítólag. Mert én nem nevezném azt amiről eddig hallottunk annak.
Az emberek az Úrnak csak gyatra visszatükröződései. (na és ez kinek a hibája?)
A zsidók a kiválasztott nép.

Tartsátok meg az Úr törvényeit, különösen a sabbathot/szombatot. (külön felhívnám a figyelmet rá, hogy Károli SZOMBATként nevezi meg!)
Aki áttér az Úr hitére, azt beolvasztják a zsidók közé. Érdekes koncepció, nyomokban már láttunk ilyet.
Ja, és a kasztráltak ismét képesek lesznek gyereket nemzeni. Amit megnéznék, mert tökéletesen lehetetlen herék nélkül spermát termelni.
Égjen a tengersok áldozat! Lángoljon a kiontott vér!
(Úgy tűnik kellett a népesség a lecsökkent zsidó állománynak. Tipikus megoldás a betelepítéshez folyamodni, mindenki ezt csinálta mindíg is.)
Úgysem tudják megakadályozni hogy csatlakozzatok hozzánk, hát gyertek! Özönöljük el a világot! Gyerünk, igyuk részegre magunkat, legyünk ittasak életünk egész hátralévő részében míg ki nem pukkad a májunk!

A friss betelepülők bálványimádásűnak szapulűsával van dolgunk az 57. fejezetben. Ami csak eszébe jut megvádolja vele őket - bármivel, amit csak kit tud találni hírtelen, lett légyen bármilyen alaptalan a vád (pl. minden gyermekük leölése istenük nevében, ami ugyebár abszurd feltételezés).
Az Úr természete: az Úr megunja hogy neki is csinálni kell valamit, mire a nép aszondja akkor keresnek valamit ami működik, erre erre visszajön az Úr. - levonhatjuk a következtetést: a) az Úr nem szeret dolgozni b) sose tanul a történtekből.
A "hitetleneket" zaklatni kell, háborúzni velük - parancsolja az Úr.

Az 58. fejezetben azt a kérdést kezdi feszegetni, vajon milyen parancsolatokat szeghettek meg, és lécci Mr. Isten minden alkalommal egyértelműen tessék szólni ha valamit rosszul csinálunk, hogy többé ne veszítsünk senki ellen, köszi.
Aztán azt a megoldást próbálja felmutatni, hogy hinni is kell a rituáléban, nem csak megcsinálom, aszt jól van. (De elárulom, akkor sem fog működni az, amit el szeretne érni.)
Az 58.6 sor felületes szemlélő számára a rabszolgaságról szól, valójában idegengyűlöletet hangoztat, meg a nép összetartását.
Ha rendes kis hívő vagy, akkor az Úr megjutalmaz. Szóüval tessék lerakni a számítógépet, visszamenni állatokat hajkurászni, és áldozatként bemutatni őket!

Látod, mondom én: az Úr megtehetné azt. De addig nem, amíg ilyen marha mód viselkedtek és nem követitek az ő parancsolatait seggfejek!
"Nincs aki az igazság mellett szólna" - gondolom a szónok nem érti bele magát a mindenkibe ;)
59.5: vipera, mi? Valójában a (tekintetével kővé változtató) baziliszkusz.
Harcolni kell a "hitetlenek" ellen. Harcolni kell, mert ők a kerékkötői a mi (zsidók) felvirágzásának! (= ki kell írtani mindet)
Ha nem születik hős, akkr az Úr maga jön bosszút állni. (érzed a logikai ferdülést, az őrületet ebben a mondatban?) Az Úr maga lesz a megváltó. (a héber "messiah" szó szerinti jelentése "felkent")
Az egész természetesen a Babilóniai fogságról szól. Messze nem prófécia.

Szóval most mind kezdjük el nyilvánsan gyakorolni - ismét - a vallásunkat.
Azokat akikkel eddig éltünk most jól elfoglalták, minket viszont - relatíve - békénhagynak. (érzeda logikai csűrést-csavarást?)
Hű, végre ismét magunkat irányítjuk. (amennyire engedik persze)
Adjatok pénzt!
Sőt, támogatást is kaptunk az új királytól (perzsa) az újáépítéshez!
Aki nem hódol be nekünk az elpusztul!
...
Na, ezt is túléltük. (a babilóniai fogságot)
Kifosztunk mindenkit!
"réz helyett aranyat hozok, vas helyett ezüstöt" - na az kéne még. Amit kapnak lehet hogy valamivel értékesebb pénzben kifejezve, de anyagi minőségben, felhasználhatóságban sokkal rosszabbak.
Többé senki nem támadja meg a zsidók országát. (nem jött be)
"és fényességül nem a Hold világol néked" - magyarul: a Hold többé nem fog világítani - ami hülyeség, mert a Hold nem világít.
És innetől minden zsidó 100%-ban követni fogja az Úr parancsolatát és egyik sem hagyja maga mögött a zsidó hitet. (nem jött be, és egyre inkább nem jön be - ha mondhatom azt: szerencsére)
a legkisebb fiú analógia az apró zsidó országra az olyan hatalmas birodalmakhoz képest, mint a Babióniaiak vagy a perzsák vagy Egyiptom stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése