2009. január 23., péntek

Szodoma és Gomorra - a végkifejlet

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le!

Isten elindult lerombolni a címbeli két bűnös várost, mikor Ábrahám kiszúrta az úton, és meghívta ebédre a két angyallal (mindhárom sima férfinak nézett ki) akik vele voltak.
Jó házigazdához illőn rögtön rendelte is a kaját az asszonytól. Mivel ismerte már Istent régről tisztában volt az igényeivel is, így nem aprózta el: kirakott vajat, tejet, egy egész borjút, és kenyeret amit 81 kiló listztből sütött. Nehogy már elfogyjon. (A héber szövegben ugyanis épha áll. Egy ephában huszonkilenc pint van, ennélfogva három epha nyolcvanhét pint vagy nyolcvanegy liter lisztnek felel meg.)
Míg ez nagy hirtelen elkészült a vendégek megmoshatták a lábukat, hiszen akkoriban max. szandál dívott és az utakat sem aszfaltozták le rendesen.

Isten ahogy ott eszegetett (valljuk be: zabált mint állat) azon gondolkodott, hogy elmondja-e mit tervez Sodomával és Gomorával., hátha szegény öreg nem helyesli. Végül csak elmondta, Ábrahám meg kigúvadt szemekkel rögtön félrenyelt, végül azt köhögte:
- És mi van ha találsz 50 igaz embert (gyerekek, asszonyok, gyámság allatt lévők nem számítanak)?
Isten: - Na jó, akkor nem csinálok semmit.
- És ha csak 45-öt?
- Ok, nem nagy különbség.
- És ha 40?
- Nézd, most mit alkudozol? 50 nem volt jó?
- Hát, 50 az csak az első szám volt ami eszembe jutott, na, mi van ha 30?
- Jól van na, de ez kezd olyan hosszúra nyúlni mint a leszármazási listák...
Végül Ábrahám lealkudta 10-re, nem merte jobban próbára tenni a szerencséjét, mégiscsak az Úrral alkudozott (hát igen, ebből is látszik, milyen nagy zsidó :)).
Persze felmerülhet a kérdés, mi van, ha csak 9 lett volna? Mindjárt meglátjátok, hogy tulajdonképpen mindegy a történet szempontjából, a városok le lesznek rombolva, ha törik ha szakad!

Ábrahám persze rögtön követet üldött Lóthoz aki Sodomában lakott. Hogy került oda, ha egyszer most mentették ki, és a várost senki nem foglalta vissza? Kit érdekel, lényeg hogy elég jól lakott ott a városban, volt szép nagy háza.
Naszóval Isten annyira felhúzta magát, hogy inkább hazament, és csak a két angyal ért be Sodomába. Gomorában körül sem fognak nézni, előre szólok.
Naszóval Lót ott ül a városkapuban, és rögtön bevonszolja magával őket a házába.
Az embereket, akik között Lót szintén "jövevény" volt valaha most valami különös transz szállja meg, és mind odagyűlnek megerőszakolni az angyalokat (akik ugye férfiak). Lót hiába ajánlgatja a még szűz lányait, hogy inkább azokat erőszakolák meg a Sodomaiak nem tágítanak, végül az angyaloknak vaksággal kel megátkozniuk az ajtókat szó szerint már majdnem betörő tömeget, hogy azok többé még a házat (benne Lót családjával, szolgáival, úszómedencéjével) sem találták meg többé. Ha ez nem csoda, akkor semmise.
Eztán az angyalok rögtön utasítják Lótot hogy családjával dzsaljon elfele és vissza se nézzen, mert a várost (amiben körül nem néztek volna) mindjárt lerombolja Isten. És itt értesülünk róla, hogy Lótnak a lányai férjnél voltak. De akkor hogy sikerült szűznek maradniuk?

Na, nemsoká megkezdődik a bombázás (tűz az égből meg minden ahogy kell), de Lót szeretne inább egy közeli faluban megszállni, mint kóborolni szanaszét, és az angyalok módosítják is az irányzékot, hogy a falu ne pusztuljon el. Hiába, minden háborúban vannak vétlen áldozatok, nem lehet pontosan célozni atombombával, nemigaz?

Lót felesége menekülés közben (vagy egy kicsit utána) hátrafordult megnézni hogy alakulnak a dolgok, de az Úr nem kívánt szemtanúkat, így rögtön sóbálvánnyá is változott a kis engedetlen.


Lót története itt még nem ér véget:
valamiért félt tovább abban a faluban maradni (de kereskedni azért gondolom lejárt, mert folyton részeg volt a töméntelen bortól amit ivott, mittomén mivel fizetett érte), ezért elment egy barlangba lakni.
A két lánya meg nemt'om hány éves lehetett mikor elhozta őket, de úgytűnik azok se nagyon akartak lemenni a faluba, inkább jól leitatták az apjukat és vele dugtak jó nagyokat, terhesek is lettek, mert direkt nem használtak kotont (ha létezett is anno ilyesmi).

2 megjegyzés:

  1. Láttad a Religulous c. filmet?

    VálaszTörlés
  2. Hű, megjegyzés!

    Nem, nem láttam. De láttam a "Sodom and Gomorrah and the rubics cube"-ot a U2b-on :)

    VálaszTörlés