2009. január 25., vasárnap

József, végjáték

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le!

Bizony, mindjárt vége Mózes első könyvének. Hogy milyen értékeket találtunk eddig benne? Ööö...

No mindegy. József még nem fejezte be ténykedését, és ez a lényeg. Miután az utolsó fillért is kizsarolt a népből a tiszteletreméltó népnyúzó pénz helyett a nép állatait szedte be. Aztán a földjüket is elvette, mondván "a fáraónak", persze a papok földjéhez nem nyúlt, mert azt rögtön jelentették volna a fáraónak, és akkor lesz nemulass. És akkoriban nem volt se szakszervezet, se más fórum, ahol a nép elégedetlenkedhetett volna, lázadni meg valamiért nem jutott eszébe nekik. Az sem zavarta őket, hogy József önkényesen ide-oda telepítgette őket. József persze a nép előtt a dolgot a fáraóra fogta, de ez nem kissebbíti érdemeit. Ja, József családja persze mindent ingyen kapott.


Jákób még a halálos ágyán sem tudta eldönteni, hogy ő most Jákób, vagy Izráel. Csak abban volt biztos, hogy nem akarja, hogy Egyiptomban temessék el. József két fiát, akik azelőtt születtek, hogy Jákób/Izráel Egyiptomba érkezett örökbefogadta, de a többit meghagyta József fiainak a törvény szerint. Megtudjuk tovább, hogy Rákhel sosem érkezett meg Egyiptomba.
Megtudjuk továbbá, hogy bocs, de József eleddig nem ért rá bemutatni két legidősebb fiát.
Valamilyen indokból Jákób az elsőszülötti áldást a fiatalabb fiúnak adta, mintha jósolna inkább, mintsem áldást osztana. Mindenesetre fura.
A tizenkét rendes fiát is összehívta, és azokat is nekiállt kiosztani. Azt várnátok, Józsefet vagy Benámint vette legelőre, a legjobb áldással? Hát akkor csalódni fogtok, azt azért nem.
Rúben összefeküdt József egyik asszonyával néha (Bilhával, aki csak ágyas volt, nem Rúben anyja, aki Lea - Gen.35.22), szóval ki tudja melyik gyerek kitől van valójában, szóval ő nem kapott áldást.
Simeon és Lévi a sekhemi incidens miatt esett ki. Persze Lévi valójában a leviták apja, azaz a főpapság letéteményese, annak ellenére, hogy Jákób szinte kitagadja őket.
Azt jósolja Jákób, hogy valami Siló eljöttéig (Józsué.18.1-9) a népek neki engedelmeskednek. Bocsi, ez nem jött össze, mert a nép Mózesnek engedelmeskedett meg Áronnak, akik Lévi leszármazottai. Még az első király sem volt Lévi leszármazottja, csak a második. Upsz.
Aki az elsőszülötti áldást kapta az Júda. Mert olyan kis harcias. Meg vérfertőző, csaló, testvérgyilkos (ok, csak kísérlet volt) és rabszolgakereskedő. Íme a példa az utókornak, a követendő. Ja, és kissé hedonista életmódot is szorgalmaz "bortól veresek (mindíg) szemei". Éljen az alkoholizmus! Figyelem: eme szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le, ez maga Isten szava!
A többieknek kiosztotta mely munkákat kell végezni, azzal vége volt.
Persze még el kellett temetni oda, ahová Ábrahámot, stb., ami kicsit messze volt, de a fáraó adott kimenőt, sőt, az összes vént is elküldte vele. Jákóbot persze előbb bebalzsamozták egyiptomi szokás szerint. Ja, és a gyerekeken kívül az összes héber ment temetni - bizonyára nagy tömeg lehetett.

Mikor aztán József is meghalt (még halálakor sem volt hajlandó Izráelnek hívni magát) kikötötte, hogy vigyék ki az ő testét is egyiptomból mikor végre kimegy onnan a nép Amúgy őt is bebalzsamozták és szarkofágba temették egyiptomi módra.

Vége az első résznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése