2009. január 23., péntek

Ábrahám és családi értékek

Nem sokkal a sodomai incidens után Sára végre megszülte a gyerekét. Nyilván hogy a még nemlétező elsőszülöttségi problémát megelőzze, és a faj tisztaságát is fenntartsa, közölte Ábrahámmal hogy száműzze Hágárt és annak gyerekét, különben...

Ábrahám megkérdezte Isten, hogy mi legyen, végülis mindkettő az ő vére. Isen azt válaszolta:
- Ki nem szarja le? Azt mondtam, Sárától lesz gyereked, az visz tovább mindent, mi faszt törődsz mással?
Így Hágárnak mennie kellett.
Persze Isten nem lenne Isten ha nem ment volna utána és nem mondta volna meg hol kezdhet új életet, de ez már egy másik történet...

Emékszünk még a Gérári királyra, Abimélékre? Akit olyan jól átvertek a lányom/feleségem trükkel?
Hát vele az volt, hogy állandó szomszéd lett, és ki kellett jelölni a határokat. Egy vitás kérdés akadt: egy kút, a sivatagban nagy kincs. Végül 7 birkáért (akkoriban gondolom komoly vagyon) megvették Ábrahámék a kutat, mellékfeltétel, apróbetűs rész: Abimélék unokáját sem fogják trükkökkel becsapni. Na, gondolom sejtitek mi lett belőle, de előbb lássuk mi történt addig.

Szóval egy nap Isten unatkozott és gondolta, itt az ideje feltalálni a viccet. Ezért utasította Ábrahámot, hgy áldozza fel egyetlen fiát amiért sokat kellett Istennek is kolbászolni valami hegyen, azért nem túl messze. Szóval Ábrahám fogta a gyereket, felpakolta a két szolgával azt a 300 kiló fát ami egy ember elégetéséhez kell egy szamára és így négyen meg a szamár elindultak a hegyre.
Nem sokkal a cél előtt megllította kis csapatát, felpakolta az összes fát a gyerekre (név szerint Izsák), ő meg a kést és a tüzet vitte (akkoriban nem volt se gyufa, sem öngyújtó, így előre meg volt gyújta egy edényben). A gyerek furcsálta ugyan, hogy áldozatnak valót nem visznek, dehát ez van, vallásos ember nem kételkedik.
Akor persze gondolom észbekapott amikor felkötötték a máglyára, és épp el akarták vágni a torkát, mikor Isten végre felbukkant, nagy kiáltással:
- Kandikamera! Nesze itt egy igazi bárány, ne jöjjél hiába.
Ábrahám meg eloldozta Izsákot ezekkel a zavakkal:
- Csak parancsot teljesítettem!

Mivel Ábrahám végülis a Kananeusok között lakott (akik ugye szolgafajzat) bekérette a szolgáját, és megeskette hogy mivel a faj tisztaságát fenn kell tartani Ábrahám szülőföldjéről szerez Izsáknak feleségét. És mivel akkoriban még nem volt Biblia amire megesküdhettek volna, a szolga Ábrahám fütyijét markolva mondta el az esküt. (Tudom hogy mostanában fenék van odaírva, de az eredeti héber szó az bizony hímvessző, khm.)

A szolga nem nagyon akart sok időt tölteni a dologgal, mihelyst odaért megkérte Istent, hogy még aznap intézze el neki a dolgot, mert haza akar érni a hétfői pókerpartira.
Amikor aztán jött egy lány, akit nem ismert, de elfogadhatóan nézett ki, ruhája alapján jó családból származott, és azt is elárulta a kinézete, hogy szűz, meghívatta magát, hogy lássa, tényleg oyan jó parti-e mint amilyennek kinéz.
Az volt, így hamar nyélbe is ütötték az üzletet, és még Rebeka (a lány) is beleegyezett hogy elmegy.
Hogy Izsák ügyét letudta Ábrahám is újranősült, csinált pár gyereket. Ezeknek mikor halálán volt adott valamennyi örökséget aztán elküldte őket világgá, mert a faj tisztaságát meg kell őrizni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése