2009. november 3., kedd

János apostol harmadik közönséges levele

Semmi okunk vesződni ezzel, hiszen akár ugyanaz a János írta mindhárom Jánosos levelet, akár két különböző, bukásuk következményeként ennek a levélnek sincs létjogosultsága.
Továbbá megjegyzendő, hogy a levél létére pusztán a 3. század közepétől van bizonyítékunk, ami máris kétségeket ébreszt hitelességével kapcsolatban.

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban fedik a valóságot! (Vannak akik legalábbis hisznek benne hogy igen. Mi inkább álljunk hozzá kritikusan és lássuk be végre milyen abszurd az az álláspont.)

Feladó: a presbiter (Ha itt is így nevezi magát, feltételezhető, hogy minden általa írott levélben így nevezi magát, tehát szükségszerűen 1Jánosnak ha ugyanez a személy írta volna, tartalmaznia kellene eme kifejezést. De nem tartalmazza.)
Címzett: Gájus (Ja, és ez a János úgy tűnik mindenkit szeret... De melyik Gájuról lehet szó? A macedóniai (Ap.Csel.19.29)? A korintoszi (Róm.16.23)? A derbei (Ap.Csel.20.4)? Vagy valaki más?)
Üdv.
Örültem a hírnek, hogy beléptél a szektánkba.
Az a legfaszább dolog ha gyarapodik a gyülekezet. (És dől a PÉNZ.)
Dícséri, de hogy a hozzá érkező ~zarándokokkal milyen jól bánik.
1.6: több ilyen küldöttségről van szó? Ez a Gájus rendszeresen indít útnak ilyen csoportokat erre-arra? Vagy konkrétan ez a csoport vissza fog menni hozzá?
"semmit nem fogadva el a pogányoktól" - ezt materiálisan, vagy spirituáisan kell érteni? Amúgy elég visszataszító doktrínának látszik, ez a szegregáció.
"Be kell fogadnunk az ilyeneket" hogy gyarapodjon az üzlet. (? Most oda-vissza ellenőrzés alatt tart mindenkit eza János?)
"Írtam a gyülekezetnek", de Diofretesz nem fogad minket. (Hopp, utalás egy elveszett levélre! Már megint...)
Na csak jussak el oda, jól elterjesztek mindenfélét hogy hogy szapul minket, meg hogy nem fogad minket, meg hogy mindenféle módon gáncsot vet nekünk! (Nos, ezek szerint János HAZUDNI készül. Ez a Diofretesz nem mondott semmi rosszat Jánosékról, egyszerűen csak nem fogadta őket. Lehet, hogy elfoglalt volt, vagy akármi. Ezt a bánásmódot azonban nem érdemli.)
"Aki jót cselkszik Istentől van, aki rosszat, az nem látta Istent." - Nos, tudom hogy ez a Biblia, és annak a szóhasználata más, de lássuk be: a jó és a rossz mai fogalmai szerint ez az állítás korántsem igaz. Rentgeteg nem-keresztény (és különösen nem csak egy keresztény felkezet) cselekszik úgy amit 'jó'-nak nevezünk, és elég csak Mózest venni, aki "szemtől szembe látta az Istent", és megnézni mit tett a Számok 31. fejezetében. Legjobb esetben is felháborító. Nos és persze ott az örök biblikus dilemma, tett-e bárki bármikor mármi jót?
Demeter... Ki a fene az a Demeter?
Sok mondanivalóm volna még, de majd meglátogatlak, és akkor majd beszélünk.
Üdvözöl mindenki, add át üdvözletünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése