2009. április 19., vasárnap

A zsákmány megszámlálása

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (bár ez a könyv nyilvánvalóan hamisítvány, így talán mégsem)

Mi mással is érhetne véget a "Számok könyve" mint újabb számokkal? Íme hát:

32,000 szűzlány maradt meg a csata után, ebből 37 járt az Úrnak áldozatul (mindenki találgathat hogyan áldozták fel őket - újabb emberáldozat!).

Értesülünk róla, hogy az izraelitáknak SEMMILYEN vesztesége nem volt emberben (ahol az egyik oldalon 12,000 ember harcol és a másikon egy egész nemzet, amiből 32,000 túsz lett ott ezt elég nehéz elhinni), ezért áldoztak is egy rakás aranyat meg egyéb ékszert az Úrnak (végülis most volt miből, sőt: kajából/italból rendszeresen kifogytak, de arany mindíg volt kéznél).

Az osztozkodásnál felmerült a kérdés, hogy jó a föld amin a birodalom állt, egyesek szívesen maradnának itt. De Mózes mondta: be kell vonulni annak, akinek nem tilos. Aztán kiokoskodták, hogy ha bemennek, akkor a "prófécia" végülis igaz lesz, így utána már nincs akadálya, hogy visszajöhessenek :) Cserébe lemondtak a jövőben elfoglalandó területekről, amiket amúgy majd sorsolással szándékoztak kiosztani. Én is jó ötletnek tartottam volna inkább maradni.

A következő rész unaaalmaaas, csak az eddigi táborhelyeket sorolja fel (ismét). Azért jó megjegyezni, hogy hirtelen "az Úr az egyiptomiak istenein is ítéletet ült" anno, erről eddig nem volt szó.

Aztán az Úr kijelenti, hogy az elfoglalandó területről minden jelenleg ott lakót ki kell űzni és vallásuk minden tárgyát el kell vetni, különben "úgy cselekszik majd az izraelitákkal, mint gondolta (az Úr), hogy cselekszik a most elűzésre kerülő népekkel". Hát, szóval ha nem lettek volna kiírtva akkor is a "szerető" isten keményen megkeserítette volna az életüket csak úgy? Áldassák a Magasságos? Híjnye!

Érdekesség bújik meg ismét a felsorolás litániájában: csak léviták 48 fallal körülvett várost (ebből 6 menedékvárosnak számít) kell kapjanak majd a bevonulás után: csakhogy ennyi megerősített városa abban a korban a környék birodalmainak nem volt, nem is lehetett! (Józsué könyve szerint meg is kapják pedig)
A menedékvárosoknak az a funkciója, hogy amíg nincs ítélet gyilkossági ügyben addig a vádlott ott lakhat, illetve ha balesetben halt meg az áldozat, akkor amíg annak határán belül marad ott ellakhat amíg a főpap meg nem hal (hogy után mi történik nem tudni). Ha szándékosságot állapítanak meg, akor az áldozat rokona kell kivégezze a tettest. Ha elhagyja a menedékváros területetét és az áldozat rokona rajtakapja, akkor is nyugodtan megölheti az illetőt.
A bizonyításhoz minimum két tanú szükséges.
Gyilkossági ítéletet megváltani áldozattal nem lehet. (Azért kérdezzük meg: a gyilkos meggyilkolása hogyan is előzi meg a további gyilkolást?)

Végére maradt még egy kérdés:
Volt ugye egy "törzs" amiben csak nők maradtak. A férfiak nyilván zsidók lesznek, hiszen a férfi határozza meg az asszonyát is. De mi van, ha egy ilyen nő más nép fiához megy feleségül?
Mózes rögtön korlátozta is a nőket: csak saját törzsükből választhatnak maguknak férjet az olyan nők, akik örökséggel bírnak, különben még minden összekeveredne.


Ééés vége a 4. résznek. Tanulság? Ha egy megfoghatatlan eszmény nevében hírdeted bármit beszopnak a népek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése