2009. február 19., csütörtök

újra útrakelnek, újra elégedetlenkednek

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (legalábbis azt mondják róla)

Ez így van, a kivonuló zsidók már csak ilyenek voltak. De azért csak mentek tovább a végén mindíg.
A(z Egyiptom elhagyásának napjától számított) 2. év. 2. hónap20. napján megint útrakeltek, úgy bizony, elmentek a pusztából egyészen a következő pusztáig, úgy ám.
Mózes egyik lányának férjével eldiskurál, aki elméletileg az itteni Midiánba való, ami már a második Midián nevű ország a környéken, de sebaj. Mózes gondja nagyobb: ez a férfi tudja, hol vannak az oázisok, meg mutatná merre kell menni az ígéret földjére. Ez ugye fura, mert ott a tűz/füstoszlop. De ne akadjunk fent ezen.
Az egséz felhő/tűzoszlop ott is gyanús, hogy Mózes előidézi/jelzi annak elindulását egy-egy frázissal, khm. De ezen sem kéne fennakadni...
A nép megint panaszkodni kezdett, mire az Úr felgyújtotta a tábor szélét (nem írja melyiket, esetleg körbe az egészet), de aztán mózes könyörgött egyet, és abbahagyta.
De a nép folytatta: húst akartak. gondolom a sok áldozat mellett a nyájból nem maradt kajának, mert más nem magyarázza ezt a kívánságot, merthogy unták a mannát (ami egyes források szerint hashajtó hatású). Az Úr erre mérges lett, mire Mózes összeszidta az Urat(!), hogy mégis mit képzel magáról, inkább most ölje meg, mintsem a nép lincselje meg Mózest.
Mire az Úr azt akarta, hogy Mózes szedjen össze 70 tiszteletreméltó vént, hogy a nép lássa, hogy a hatalom megoszlik közöttük. és őket (is) meglincseljék, ha lincs lesz.
A nép meg egy egész hónapig húst fog enni, annyit, hogy majd meg is útálja (szerető és kedves Isten, hát nem?)
Mózes teljesen értetlenkedve visszakérdez, hogy honnan vegyen húst egy népnek, aminek 600,000 férfitagja van (hát, a nyájakkal mi van? állattenyésztés, ugye). Tisztára ki van akadva az öreg.
Meg volt adva, hogy kik lesznek a hetven, és hogy az Úr Sátora előtt kell összegyűlniük, ott rájukszáll a felhő/füst, és akkor "prófétálnak". Sajna kettő a listáról mégsem tudott elmenni, de ők is "prófétáltak", de nem volt ez gond, hiszen rajta voltak a listán. Hogy akkor minek kellett összegyűlni? Passz.
A hús ismét fürjek formájában érkezett, 1 napnyi járóföldnyi sugarú körben/gyűrűben, kb. 75 centiméter magasságban. Szóval b*szottsok fürj, és nyilván rögtön sütve. A nép gyorsan el is kezdte enni a húst örömében, de az Úr rögtön torkukon is akasztotta a falatot, és sokan meghaltak. (mert szerető és végtelenül megbocsátó az Úr)

Aztán Miriám (a kivonuláskor emlegetett prófétanő) és Áron kb. eddigre tanulmányozták át a törvényeket, és feltűnt nekik, hogy azokkal ellentétben Mózesnek idegen származású felesége van (Áron rokona miatt, aki a nagynénjét vette el most nem panaszkodtak), és szóvá is tették. Ezek hárman aztán elvonultak megtárgyalni a dolgokat a Sátorban. Ott az Úr jól összeszidta Áront és Miriámot, hogy a kiválasztottja ellen nem szégyeltek felszólalni (kettős mérce!), aztán elvonult duzzogni.
Miriámot rögtön súlyos poklosság is súlytotta. Hogy Áront miért nem? Gondolom mert Áron férfi, és Mózes szószólója. (kettős mérce és nemi megkülönböztetés) Ja, meg ő csak másodikként van említve a szövegben, tehát tiszta, hogy Miriám a főbűnös, hát bűnhődjön ő csak és kizárólag!
Áron rögtön bocsánatot kért, Mózes meg szólt: - Hé Isten, gyógyítsd má' meg! De az Úr azt mondta, hét nap karantén elő van írva (de a nyolcadik napon Miriám visszajöhetett, azaz meggyógyult végül, de ez már nem oszt, nem szoroz).

Legközelebb pedig elmegyünk megkémlelni mit hoz a jövő, és mi van az Ígéret Földjén, Kanaán földjén, és majd jól elcsodálkozunk, hogy ha egyszer megérkeztek minek vándoroltak tovább, de ez már tényleg legyen a következő bejegyzés témája!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése