2009. február 9., hétfő

szabályok és magyarázatok

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vagy nem? gondolkozz kritikusan!)

Hát, először becsúszik egy ünneplés, ami inkább a köv. bejegyzés témája lenne, de folyamatában kívánok haladni, ezért marad itten.
A melót (áldozás, tudjátok) Áronnak kellett elvégezni - szólj neki Mózes mondta az Úr, hogy ne felejtse el a teljes papi díszt, hogy meg ne haljon, a nem sokkal ezelőtti incidens miatt inkább figyelmeztessük. Áron tulajdonából egy tulkot és egy kecskét, a nép részéről két kecskét kell áldozni, melyek közül az egyik az Úrnak megy "bűnért való áldozat" módjára, a másikat Azazelnek kell küldeni a pusztába. A kecskéket ki kell sorsolni, nem csak úgy választani közüllük!
Ki is ez az Azazel?
Azazel azon angyalok közül hierarchiában a legmagasabban álló volt, akik az ember lányaival összefeküdtek - Enoch apokrif könyve szerint.
A szertartás konkrétan Áronnak kell végezni, és még egy párszor figyelmeztetve van, hogy ne feledjen el semmi részletet, különben meghal.
Ez voltaképpen a bűnbak állítása. A kecskére ruházzák a szertartás során a nép összes bűnét.
A szertartást a 7. hónap 10. napján kell végezni, és ekkor tilos bármilyen munkát végezni bárkinek.
Elméletileg (mint mindent ezt is "örökkévaló rendtartáskén" rendeli az Úr, azaz elméletileg ma is minden hívőnek kellene tartania minden itteni szokást, nem "gondolhatta meg magát" az Úr, mint oly' szívesen hangoztatják egyesek).

Ha valaki nem viszi a "gyülekezet sátorába" az áldozatát (megölni lehet akárhol), akkor azt száműzni kell.
Az áldozatbemutatáshoz kell egy pap.
És ne áldozzanak többé az "ördögöknek" (= más, eddigi isteneiknek) véres-, vagy égőáldozattal. Ha mégis, akkor száműzni kell.

Aki vért eszik, száműzni kell. Vendég sem ehet vért. Bár egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a "jövevény" nem vendéget, hanem beházasodott embert jelent (aka. frissen megtért), de ez egyszerűen nem eldönthető ma már.

Ha bárki elhullott (= nem levágott), vagy vadállat széttépte állat húsát eszi, az mosakodjon meg, mossa ki a ruháit, és estig tisztátalannak számít. Ha ezt nem teszi meg, akkor örökké bűnösnek számít.

Az Isten megtiltja, hogy akár az egyiptomiak, akár a kanaániták szokásait kövessék.

Vér szerinti rokonnal dugni bűn. Vér szerinti rokonok: közvetlen szüleid, apád bármely felesége, lánytestvéred (a nők tulajdonok, ezért vonatkozik minden törvény férfiakra), apád vagy anyád lánya, unokád (vér szerinti valószínűleg), apád lánytestvérei, apád fiútestvére, apád fiútestvérének feleségei, fiad felesége, fiútestvéred felesége. Ha elkövetik: más ember feleségével dugsz/apád feleségével dugsz/ha a menyeddel dugsz (vagy csak együtt alszol vele?), akkor mindkét félt meg kell ölni. Ha a lánytestvéred/valamely szülőd lányát/ veszed el, és dugtok, akkor mindkettőtöket száműznek. Ha a nagynénéddel/nagybátyáddal/ dugsz mindenki emlékezni fog az esetre, és mindketten gyermektelenül kell végeznetek. Ha elveszed fiútestvéred feleségét, az vérfertőzés, nem lehet gyereketek (hm, ez eddig épp fordítva volt...).
Bármely nővel és annak lányával egyaránt hálni (és ezzel feleségül venni őket) tilos. Ha mégis megteszik, akkor minden résztvevőt el kell égetni.
Testvéreket elvenni tilos (ez eddig ugye nem volt bűn).
Menstruáló nővel dugni tilos. Ha megteszik, mindkét felet száműzni kell.
A szomszédod (= felebarátod) feleségével se dugj.
A fiad ne add Molochnak. (Ki a fene ez a Moloch? A wikipedia szerint talán Baal (az aranyborjú, amúgy babilóniai isten) egyik neve. Valahol azt olvastam, hogy a Moloch nak "áldozott" gyermek valójában katonai állományba került.) Ennek büntetése halálra kövezés. Ha távol van, akkor csak kiközösítés. Ha nem kövezik halálra az illetőt, akkor az Úr maga fogja megölni az illetőt és egész családját (hahh, végre valami tesztelhető!)! (mert az Úr szeret téged, és végtelenül megbocsátó?)
Férfival (férfinak!) dugni tilos. Ha megteszik mindkét fele meg kell ölni.
Se férfi se nő ne dugjon állattal. Ha megteszik mindkét felet meg kell ölni.
Aki bármelyiket megteszi a fentiek közül azt száműzni kell, mert csak a pogányok tesznek ilyeneket (Isten szerint.ezeket konkrétan megtették a jeleneg az ígért földön lakók).

Most csak azokat a részeket említem, amikre nem emékszem korábbról:
A termésnek a parcella szélén lévő részét ne arasd le, és a lehullott termést ne szedd össze (gabona és szőlő - akkoriban nem is volt más, öhöm). Ez a szegények és vándorok jussa. (persze ezt se tartja be senki).
"időben fizess" (igazából az van odaírva, hogy a napszámost a nap végén fizesd ki, ne várj vele reggelig).
ne élj vissza mások hiányosságaival (süketnek ne mondj disznóságot, vakot ne gáncsolj).
Népen belül ne legyen ellenségeskedés.

Ne pároztass különböző fajú állatokat.
Ne vess egy táblára kétféle magot (pedig agrotechnikailag ez nemegyszer javasolt, mert jót tesz a termésnek).
Kétféle szövetből készült ruhát ne viselj (ha, ha).
Ha valaki rabszolganővel előzetes engedély nélkül dug, akkor azt meg kell büntetni (feltételezhetően verni, mert:), de a büntetésbe nem halhat bele. És az elkövető(férfi) áldozzon egy kost is.

Az elfoglalt területeken (nem általánosságban, hanem a jelenlegi vonulás céljánál) lévő gyümölcsöket három évig nem szabad megenni. A negyedik évben az összes gyümölcsöt fel kell ádozni az Úrnak (vagy áldozatnak kell tekinteni).

Ne varázsolj, ne bűvészkedj (véged, David Copperfield!). (a KJV (King james Version - János király bibliája) szerint megnézni sem szabad) Aki ilyet tesz (legyen az férfi avagy nő), halálra kell kövezni - szegény David Copperfield :(

A hajad ne végd kerekre (még jó, hogy ez kiment a divatból, a négereknek volt ez divat). A szakállad végét ne vágd le.

Gyászodban ne vagdald és ne égesd magad.

A lányod ne add prostituáltnak (ez más vallásoknál hivatásos papnőséget jelent, a Bibliában nem egyétemű, hogy mezei kurvát, vagy szent hivatást űző személyről van-e szó).

Ne menj szellemidézőhöz, se jövendőmondókhoz. Ha mégis, akkor száműznek.

Tiszteld az időseket.

Idegenekkel nem szabad kegyetlenkedni (ez asszem volt már).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése