2009. február 20., péntek

kémkedés!

Figyelem: az alábbi szövegek 100%-ban valós eseményeket írnak le! (vajon tényleg?)

A héberek még egy pusztával odább mentek, az Úr pedig kémeket rendelt kiküldeni. Hogy minek, csak ő tudja. Talán mind Ő, mind Mózes kifogytak a csodákból, vagy mi. Szóval a kémeket kiküldték. Lévi nemzetségéből nem küldtek senkit. Érdekes, hogy anélkül is megvan a 12 törzs. De ilyesmibe miért is kötünk bele...
Akkor történt mindez, mikor épp érett a szőlő.
Elképesztő nagyságú szőlők nőttek arra, és a föld egyébként is gazdag volt.
40 napot szántak a felderítésre. Valamiért a vándorlások (pl. az Özönvíz, Jézus a pusztában, a vándorlás hossza) mindíg 40 időegységig tartanak. Jó lenne tudni, miért.
A hírek csüggesztőek viszont arra nézvést, hogy mennyire erősek az ottélők. Mert nagyon. És ráadásul óriások is élnek közöttük (meg a piroska és a farkas, hm?). Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a kémek önkritikát gyakoroltak - talán most első ízben a sztori folyamán -, és úgy jellemzik magukat, mint "sáskák", azaz olyanok, akik bemennek, lerombolnak és felélnek mindent, aztán továbbállnak. Milyen igaz (vagy esetleg méretbeli összehasonlítás, de akkor az óriások vagy 100 méter magasak, ami biztos nem igaz).
A nép persze rögtön nyavajogni kezdett (minden alkalmat megragadnak), hogy miért is hagyták ott a jó kis Egyiptomot. Sőt, már épp azon voltak, hogy szerenek egy útikalauzt, mikor Józsué és Káleb (ketten a kémek közül) elkezdte biznygatni, hogy megérné az áldozatot.
A nép viszont unta a témát, és nekiláttak köveket keresni egy jó kis halálra kövezéshez, mikor "az Úr füstje leszállt a sátorra". Tök mint az Ózban. Ez is elkezd fenyegetőzni, hogy most aztán kiírt mindenkit egy jó kis ragállyal, de Mózes szokás szerint lebeszéli róla.

Érdekes tudnivaló kerül említésre az Úr természetéről: megbocsát(hat) ő mindent, de a bűnöst nem hagyja büntetlenül, mi több a büntetés 3-4 utódgeneráción át tart.

Az is közlésre kerül, hogy mindenki, aki átélte az Egyiptombeli csodákat mind meg fog halni (az Úr rendelése szerint) mielőtt elérik az Ígéret Földjét (aminek ugye itt állnak a határán), kivéve (csak és kizárólag) Kálebet. Józsué is meg fog halni, biztos valamit elkövetett valamikor...
Igazából egy könnyítés van: csak a népszámláláskor 20 év felettiekre vonatkozik a korlátozás.
Na, itt jut az író eszébe, hogy hoppá, hiszen Józsué háborúzni akart, marad tehát életben ő is. (hogy a rendelés Mózesre és Áronra is vonatkozott-e azt nem tudom, hiszen tudjuk, hogy ők "törvény felett állnak, különösen Mózes).
A maradék kémekre az Úr gyorsan lesúlyt, de előbb elrendeli, hogy 40 évig kell mennie a népnek mielőtt bemehet az ígért földre lakni. Mondjuk a nép helyében magasról tettem volna az egészre, ha sikerül bejutni egyszer... (és a nép amúgyis a könnyebb megoldásokért rajongott, nem tudom, mivel fogja Mózes rávenni őket, hogy menjenek másfelé.)
A nép, látván, hogy a harc ellenzőit kiiktatták nekiállt támadni. De eddigre Mózesnek is megjött az esze, és ment volna elfele, így ő nem ment velük (és a Sátor is maradt). A népet persze jól megverték.

Most megint egy kis törvénykezés fog jönni, majd két történeti rész, aztán uncsi rész, amiben mindenfélét (törvényt/zsákmányt) sorolnak majd fel. Hollári-hó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése