2010. február 25., csütörtök

Tervezett haladás

Nyilván kisebb terjedelmű könyvekhez fogok fordulni.
A zsido.com a Middoth traktátus mishnáit feldolgozza, így a melót lényegesn leegyszerűsíti az, hogy egy magyar, legfeljebb korrigálásra szoruló anyag már kéznél van. További előnye, hogy az Uktzintól (6. téma) eltérő témába tartozik a könyv (5. téma).
Sajnos a többi anyaga a zsido.com-nak mind jóval hosszabb könyveket kezd el :(

A 4. témában nincs igazán rövid anyag, tegyük a végére az ‘Eduyyoth-ot.

A 3. témából ... A 3. téma mind brutálisan nagy könyveket tartalmaz csak, de ha tényleg van ott egy 5-oldalas függelék az egyik könyvben, akkor azt kapjátok.
EDIT: Függelék az van, de nem olyan és nem úgy, azaz el lehet felejteni. Helyette van egy Szójegyzék, ezen a linken: http://halakhah.com/tglossary.html . Szóvala 3. témából nem lesz cucc lefordítva most nagy hirtelen. Helyette viszont lesz egy újabb függelék-rész (a másik a rövidítések jegyzéke volt, az már fent van a blogban, amit lehetett / érdemes volt, annak odaírtam a magyar megfelelőjét, amit nem, annak meghagytam az eredetijét).

A 2. téma két könyvet is kínál végre, a Sukkah a rövidebb :)

Az 1. téma lenne legegyszerűbben feldolgozható ha lenne jelentkező (átlag minden könyve 50 oldal, egy jóval hosszabb kivételével). Továbbra is maradok a legrövidebb választásánál: Bikkurim.

Ha ezekkel mind végeztem, akkor jöjjön egy nagy falat, és részemről eddig tart a lelkesedés, mert 100 évet azért nem várhattok el tőlem (sem). Megmondom mi lesz ezen utolsó könyv, amihez ha kell, akár tökegyedül is hozzányúlok: a legendásan rosszhírű Sanhedrin!

Természetesen mindez csak akkor áll, ha közben nem érkezik senki. De ez se lenne semmi: (20+23+50+5+27+24(+781)/16425*100 = (149+781)/16425*100 = 930/16425*100 = 5.66% (kicsit lefelé kerekítve).
Tekintve, hogy a Talmudnak ma kb. összesen 3%-a van mindenfelől összevágott részletekben magyarra fordítva, ez MÁR több (kb. 2-szer annyi!), mint az elmúlt 100+ év ÖSSZES EREDMÉNYE A TÉMÁBAN!


Egyébként a Talmud-fordítás ezen blogban közölt részei továbbra is szabadon másolhatók és terjeszthetők, amennyiben ezt változatlan formában teszed. Bármilyen változtatáshoz előbb egyeztess itt! (Tisztában vagyunk ugyanis vele, hogy a fordítás tökéletesítésre szorulhat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése