2010. június 13., vasárnap

Korán - 1. szúra: A Nyitány / Bevezető

Nos, a Talmudot kicsit unom, meg sok más dolgom van, meg ezer dolgom a Talmuddal kapcsolatban is, így végül csak elszántam magam a Koránra is. Majd próbálom rövidre fogni, és végülis csak 114 szúra az egész, ránézésre ez 114 bejegyzést fog jelenteni.
És hogy miért a Korán? Mert a zsidó kszeretik szidni a muszlimok kurva anyját ha rámutatsz az ő hülyeségeikre. És ahelyett, hogy válaszolnának, a muszlimokra mutogatnak. Már persze ha nem közvetlenül a te anyádat szidják...
De a lényeg: eztet a fordítást fogom használni: link és link. Mert ezt találtam meg könnyen, gyorsan, kezelhető feülettel, magyarul.
Nos hát:


A megnyitó

Nos, elsőként tiszta sor, hogy ezt NEM Mr. Allah mondja. Tehát a szerzője az EGÉSZ Koránnak nem lehet Mr. Allah, ki olyan jelzőket kap itt, mint "könyörületes" és "irgalmas" - ami viszont szvsz komolyan felveti a kérdést miért áll címei közt az "Ítélet Napja" emlegetése? No és a haraggal súlytás se éppen könyörületességet vagy irgalmasságot mutat, nemde?
Megjegyzendő továbbá a kódnyelv: "azoknak az útján, akik iránt kegyesnek mutatkoztál" - muszlimok; akiket "haragvásod sújt" - zsidók; "sem a tévelygőkén" - keresztények.
Gyanús dolog továbbá, hogy az egyik fordítás szerint Mr. allah a "Világok Ura", míg a másik szerint "teremtmények Ura". Gondolom nyilvánvaló hogy nem azonos a két dolog tartalmilag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése