2012. november 6., kedd

Holokauszt Emlékközpont

Miután - vajon miért megyek bele ilyesmibe? - ismét sikerült flidegesítenem magam valakin aki azt sem értette miért kérdezem MELYIK holokausztról önti az elméncséget, rájöttem még sosem voltam az itteni holoka(m)uszt múzeumban. Aminek a neve úgy tűnik a bejegyzés címe. Nekem mindegy, fő hogy megvan.

Holnap el is megyek, kár hogy tárlatvezetésre nem tleik. Persze akkor sem az érdekelne amit hivatalból minden vitrin előtt megállva elmotyogna, mint gimnazista a Toldit, hanem kezdjük mán azzal, mégis pontosan minek állít emléket a kiállítás? (erre a kérdésre amúgy megvan a válasz a honlapjukon: a 'magyar holokauszt' áll a középpontban)

Próbáltam bogarászni hátha van vmi kép a kiállítás mikéntjéről, de egy nyamvadt bolhapiacon bármikor kapható zsebórán kívül nem mutatnak semmit, azzal meg nem tudok mit kezdeni. Mert alapfelállásként had ne legyen véleményem a témában, ha a "zátlagembert" akarom modellezni (meg ugye az úgymond célközönséget)!

Ellenben mit látok: NÉVSOR!
Na mondom ez KELL nekem.
A hitközségek nyilvántartására köpök, mivel nem használhatóak, lévén a korabeli közállapotok miatt (nácik, kommunisták - a kérdés tekintve egykutya) egyszerűen rentgetegen nem vallották be többé a vallásukat (azt nem tudom pontosan mikor került ki ez az adat a személyiben nyilvántartott adatok közül, de az is a témakör része).
Szóval maradnak a tábori nyilvántartások, meg hát ugye azokkal lehet szűrni azokat akik elmentek a frontra, beálltak az oroszokhoz, vagy egyszerűen csak eltűntek és új életet kezdtek valahol máshol valami más név alatt.

De mit látok? Nevek az sehol, csak fura kódjelzések (pl. HDKE/Nevek/T-1).
De ez még nem is olyan izgalmas, lássuk a táborok neveit! Ott olyanokat találunk mint Dahcau - kérem, mit keres az egy holokausztáldozatok névsorát tartalmazó listán? Egy olyan listán tudtommal csak a 6 lengyelországi tábor szerepelhet, mivel csak azok voltak állítólag haláltáborok. A többiben szervezett népírtás nem folyt.

Érdemes ezek mellett a "dokumentum megnevezése" robrika, azaz hogy milyen TÍPUSÚ dokumentum alapján kerültek nevek a listára. Ott olyanokat látunk, mint "munkaszolgálatos". Tehát nem "elgázosított", "kivégzett", vagy bármi hasonló, hanem MUNKÁS. Azaz őt dolgoztatták. Hogy mibe halt bele az persze kérdés, de olyasvalaki akit munkára használtak, az nem "ment egyből a gázkamrába", ez legalábbis igen-igen valószínű.
A források mibenléte is érdekelne, mert mikor ilyet látok: "
Bergen-Belsenben elhunytak névsora /1945. szeptember 5./
"
illetve
"
Bergen-Belsenben elhunytak névjegyzéke /1946. július 18./
"
akkor nem tudom hogy mi van. Különösen hogy '46-ban már nem tartott a Világháború. Mi történt, újraszámolták a régi listát? Akkor hogy lehet hogy az egyiken szerepel a másikon meg nem? Nem lehetne egységesíteni a nyilvántartást? Vagy az illető '46-ban halt meg, és akkor semmi köze a nácikhoz a halálának, sőt: legalább 1 teljes évíg "vígan" élt külföldön, ahonnan semmi kedve nem volt "hazajönni".
De a kedvencem mégis ez:

Kódjel: "HDKE/Nevek/T-16"
Állomáshely: "Auschwitz "
Elhalálozás körülményei: "Auschwitzban a németek kivonulása után TERMÉSZETES HALÁLLAL meghalt személyek névsora "

Ebből az egyetlen bejegyzésből az alábbi dolgok derülnek ki:
- nem mindenkit szállítottak Auschwitzba (vagy egyáltalán: lengyel területen lévő úgynevezett haláltáborba)
- aki Auschwitzba került nem feltétlenül lett "elgázosítva", mi több simán túlélhette a deportálást
- az illető TERMÉSZETES halállal halt meg, azaz halálának nem sok köze volt magához a 2. VH-hoz sem, nemhogy a nácik tervszerű fajnemesítési programjához


A listát látva itt "holoka(m)usztáldozatnak" tekintenek ezek szerint minden deportáltat? Akkor is ha 100 évvel túlélték az eseményt, és békés öregkorban haltak meg mondjuk egy USA nagykövetség ellen terrormerényletet vezetve? (Direkt írok valószínűleg nemlétező, szélsőéges példát.)

Felmerül a kérdés ismét: mit is jelent a "holokauszt" szó?
"Holokauszttagadó"-e, aki a fenti erőltetett példában szereplő személyt NEM tekinti holokausztáldozatnak? (holokausztTÚLÉLŐNEK talán. De áldozatnak?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése