2012. november 7., szerda

Holoka(m)uszt emlékközpont 1/2

Mint mondottam volt elmentem én hírös intézményünkbe, megnízni miképpen élnek a magyar urak - bocs ez egy másik történet eleje :D

De tényleg elmentem a Holokauszt Emlékközpontba, téves berögződés és emlegetés folytán "holokauszt múzeum"-ba.

Ez mint a neve is mutatja NEM múzeum, hanem emléktábla funkciót tölt be.

A probléma ezzel, hogy nem tudjuk mi is, van-e egyáltalán aminek emléket kíván állítani? Mert ha körülnézünk, azt látjuk sokak szerint legaábbis sok a kétely a dolog körül, olyannyira hogy még a definícióba sem tudunk megállapodni!

Mert mi is az a "holokauszt"?
Most próbáljunk a 2. Világháborúban a náci birodalom által végzett szervezett és célirányos népességtisztogatási programnál maradni, ami egyértelműnek látszik hogy létezett, csak az nem világos hogy ez milyen formában került, illetve volt tervezett végrehajtódni.

De a problémának fussunk fejjel, teljes erőből másik irányból, mégpedig:
Vannak ugye a nácik. Vannak nekik táboraik, ahová gyűjtik az ellenzékieket, a cigányokat, a melegeket, az értelmi fogyatékosokat, az elképzelt árja faj lehetséges forrásait (gondolva itt az ikrekkel végzett kísérletekre), a lengyeleket, meg ki tudja még kit (és persze, legyél boldog, írjuk ki: a zsidókat is. Azt már nem írom hogy "elsősorban", mert azzal nem értek egyet, még akkor sem ha véletlen vagy nem véletlen abból a csoportból és okból került ki a legtöbb áldozat, ha onnan került ki).
DE: holokausztáldozat-e, akit a Szövetségesek bombáztak le? holokausztáldozat-e, akit soha senki nem akart megölni nemhogy fajelméleti indíttatásból, de sehogyan? holokausztáldozat-e, akit bár megöltek egy táborban, de mondjuk azért mert szökni próbált? holokausztáldozat-e aki ugyan haláltáborban halt meg, de természetes halállal, vagy betegségben? holokausztáldozat-e, aki túlélte a náci táborokat? holokausztáldozat-e, aki partizánként, vagy valamelyik hadseregben halt meg? és ha a német (vagy azok szövetségeseinek egyikének) hadseregben? és ha egyszerűen csak civilként német/náci földön élt akkoriban, de se táborban, se hadszíntéren nem járt? és mi van azokkal akik mondjuk zsidók voltak, de egyáltalán nem érintette őket a háború (mert kivándoroltak Ausztráliába, vagy mittudomén)?

Hát ez az intézmény is csak egy újabb változatot alkot a másik 125 definicióvariánshoz.


Írtam jegyzeteket, de a kis papírok összekeveredtek, ezt bocsássátok meg nekem. Ha az idézetek pontatlanok, de a konkrét tárlattól lényegileg nem térnek el. Ezt bárkinek hajlandó vagyok igazolni akár személyesen időpontegyeztetés után, ha illető fizeti a nem kicsit borsos belépőjegyet ;)
Mert 1400 pénz pár falra printelt, források, hivatkozások, kiállítási tárgyak nélkül izony NAGYON borsos ár.

Naszóval, egyik helyen van ám eredeti dokumentum (scannelt változat asszem, de nekem bőven megfelel). A tárlat célja vele bemutatni idézem "megfoszás az élettől". Mármint egy példa arra hogyan fosztotta meg az élettől az Agyar állam a zsidóságot. Valami hivatalnok valami másik hivatalnokot értesít benne halálozásról, idézem:
"alázatosan jelentem dr. Lukács István öngyilkos lett"
Na most mi köze ennek az államhoz? Nem ment senki és lőtte főbe illetőt (miután a tárlat nyilvános a nevet nem kell kitakarnom).
Az ilyen NEM holokausztáldozat. Az meg mindnekinek a maga dolga hogyan ítéli meg az öngyilkosságot, illetve az öngyilkost (a kettő nem ugyanaz!)

Az egyik printelt szöveg érdekességet mond, mégpedig a "magyar elit" véleményét a náci zsidóüdözés kapcsán (a magyar zsidókérdésről még lesz szó). Nem pontos idézet!
"nekünk a zsidókkal nincs gondunk - természetesen naccságos Hitler úr azt intézkedik velük kapcsolatban amit csak jónak lát -, annál inkább a cigányokkal! Azt esetleg neme lehetne-e..."
Eme vciselkedés persze a politikai elitnek nem felróható az adott körülmények kontextusában úgy igazán, bár nem kicsit beteg xD

Kicsit Jézusozzunk:
egy helyen azt mondja a kiállítás:
"miért vádolják a mai (korablei) zsidóságot, hiszen mit tehetnek arról hogy évszázadokkal ezelőtt állítólag Jézus halálát kieszközölték"
Nos kérem, bár ezt egy korszakkal korábban tették fel, DE a cionisták UGYANEZEN az alapon követelték és követelik ma is Izrael állam területét!

Kiállítás egyik pontján az hangzik el (mennek végtelenített szalagon néha filmek, nem tudni ki csinálta):
'Hitler jött a zsidókat így-meg-úgy a barnaingeseivel...'
No kérem, Hitler NEM jött a barnaingeseivel, ez teljesen hibás történelmi kontextus. A "barnaingesek" ugyanis az SA volt, amit Hitler SS-e (a feketekabátosok) a Hosszú Kések Éjszakáján gyakorlatilag az utolsó tagig lemészárolt, mert Hitler rühellte az SA-t.
Azt hinnéd a tárlat összerakói ilyesmivel tisztában vannak...

Az egyik video (több másik fogalom mellett, de olyan gyorsan nem tudok írni, és egy-egy ilyen video azért elég hosszú) egyenlőséget tesz a nacionalizmus és a zsidóellenesség közé!
Ez nyilvánvaló ostobaság.

Egy másik helyen hasonló probléma:
az mondja a kiállítás "az antiszemiták azzal vádolták a zsidókat hogy megölték Jézust".
Ez rossz célzatosság, ugyanis lehet hogy aki ilyet mondott az egyúttal antiszemita is volt (ami akkoriban még merőben mást jelentett mint most!), de a lényeg hogy keresztény volt. Mert ha nem lett volna keresztény, nem nagyon izgatta volna holmi Jézuska...

A hiás kontextusról szólva:
egy helyen azt mondja a kiállítás "a zsidók egyenlő jogokkal való felruházása csak a 19. században kezdődött el".
Nos ezzel nem fogok vitatkozni, ha ő mondja biztos úgy van, csakhogy álljunk már meg és nézzük meg milyen törvények vonatkoztak az előtt a zsidókra! Hát kérem olyanok amik mindenki mással szemben igazságtalan kedvezményekhez juttatták a zsidókat! Pl. államilag szünnap volt szerte Európában a kereszténység szervezésében (amúgy meg a vásárokhoz igazodva) a vasárnap.
MELLÉKVÁGÁNY: ha a "vasránap" a "vásárnap", akkor Herr Orbán és sleppje miért is küzd a boltok vasárnap való vezárásáért?
VISSZA: Naszóval az államok szerették azért ha minden lakos nyugton éldegél, így végső soron tűrték a nemkeresztény lakosságot, mégpedig azok vallási szabályainak gyakorlásának engedélyezése mellett. Ezzel viszont a zsidók egy héten már két pihenőnaphoz jutottak, mert vallási pihenőnapjuk a szombat, nem a vasárnap.
A másik problém a földkérdés volt...

A földről szólva: ugyan az igaz hogy az antiszemitizmus megjelenésével a zsidók sorsa (és még ki mindneki másé! Számos esetben bírósági eljárás volt hivatott eldönteni illető személy ember-e... Értve itt afrikaiakat, mindenféle szigetlakó népet stb.) rosszabbra fordult. Csakhogy elfelejti megemlíteni a tárlat, hogy miből nőtt ki az antiszemitizmus, rögtön pártba szerveződött politikai erőként!
És az bizony a cionizmus! Ami saját országot követelt a zsidóknak! Egy olyan környezetben, ahol már nem voltak szabadon elfoglalható földek... És persze rögtön mindenki azon kezdett aggódni, nem az Ő földjére pályázik-e a kis csalafinta.


Most picit térjünk rá az agyarországi zsidókérdés alakulására. Nem tudom miért van oda minden szemita érzületű Horty pocskondiázásáért, részemről "Horty lovagolt fehér lovon, Sztálin utazott harc-kocsikon, Hitler hozta a csodafegyvert"...
De lássuk mit mond a Holokauszt Emlékközpont!

Első lépésként arról regél hogy fogta vissza Horty az ő kormányzósága alatt tomboló Fehér Terrort, és hogyan mutogatott Olaszországra hogy debezzeg ott sem ölik a nyílt utcán a zsidót. Mivel pedig NÁCI MEGSZÁLLÁS alatt volt az ország természetesen "jól elnyomtuk" a zsidót, de azért mégse annyira hogy belehaljon... Ment a gettóba, de itt még le se köptük ezért.
Ez el is tartott valameddig, amikor bizonyos Eichman (akinek lagalább csegjen ismerősen a neve, mert kurva híres geci főnáci volt) jött személyesen vezényelni a deporálásokat. Ám Horty megneszelte a dolgot, meg nagyon nem tetszett neki, és LEÁLLÍTTATTA ÖNFEJŰEN a MÁV-deportálást! "Eichman csalódottan tért vissza Magyarországról, és azt tervezte hogyan deportálja a magyarországi százezreket mezítláb". Ha ez nem elég ahhoz hogy Hortynak érdemeket tulajdonítsunk, és Schindler-szintű szidómentőként aposztrofáljuk, akkor nem tudom mi kellhet...
Talán az, amikor a tárlat arról számol be, hogyan kerültek hatalomra a Nyilaskeresztesek. Akik biza nem kerültek volna hatalomra, ha Horty nem próbál kapitulálni a Szövetséges-Orosz haderővel. Csak elbaszta, de nagyon csúnyán. De hát van az úgy, legalább próbálkozott.
Az erdeménye persze egyértelmű: a legmegveszekedettebb őrült állatot ültették Horty helyére, Szálasyt.

Nos, mivel engem nem érdekel se Horty, se szálasy, ÉN személy szerint egyiket sem prbáltam mentegetni. De a zsidók úgy tűnik megteszik ezt, akárkinek tetszik, akárkinek nem. Én meg csak leírom a tudomásomra juuott TÉNYEKET.

Persze nem lenne ez a kiállítás önmaga ha nem keveredne egy falrésszel odébb önellentmndásba, és vádolná Hortyt, meg a Zállamot azért, hogy "a Horty rendszert feszítő táradalmi igazságalanságokat az állam nem átfogó reformokkal kívánta orvosolni (Horty után lehetősége sem lett volna a fokozott náci figyelemm iatt, sic), hanem a polgárok egy csoportjának (ti. zsidók) egzisztenciális ellehetetlenítésével..."
Ezek hülyék hogy Szálasi és csürhélye részéről egyáltalán ilyen irányú törekvést várnak?!?


Nos, ez a bejegyzés kezd nagoyn hosszúra nyúlni, így most egy huszárvágással eltesszük a maradékot holnapra (az sem lesz kevés).

Azért ismét megjegyezném: sehol semmilyen forrásjelölés, dokumentum, hivatkozási alap, referenciaszám - márpedig amíg a 2. Világháború ezen aspektuásról nincs konszenzusos kép, addig egy ilyen kiállítás jogosultsága is megkérdőjelezhető, de a probléma kapcsán biztosan nem lát el semmiféle feladatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése