2011. július 24., vasárnap

De az régen volt! - Vagy mégsem?

Gyakran hallhatjuk azt az apológiát (= szövegkörnyezet kiragadásával elért látszólagos igazolás), hogy "De mi bajod a mai Egyházzal? Vagy elítélnéd a gyermeket apja vétkéért?".

Namost nem mennék bele mi a bajom a kereszténységgel, és abba sem, miért kereszténységről beszélnük a kérdések kapcsán és nem "Egyház"-ról (minden felekezet ugye önmagát tartja AZ Egyház-nak). Azt is csak futólag említsük meg, hogy a keresztények bizony elítélik hitük szerint az egyéneket őseik vétkéért (eredendő bűn, teszem azt, tisztelt katolikusok - "Egyház" ugye).

De hogy végre a konkrét kérdéssel is foglalkozzunk (mint láttuk valójában nem is egy kérdés lett feltéve, de sebaj), az alábbi példát hozom fel:
Tegyük fel, van egy Kft. 1,000,000 forintos céges vagyonnal. Ennek van egy tulajdonosa (nevezzük "A"-nak), akinek magánvagyona 3,000,000 forint.
A példát úgy folytassuk, hogy ezen Kft. kárt okoz XY természetes személynek (mondjuk Neked). De közben tulajdonos kicserélődik - ezen új céges személyt hívjuk "B"-nek. Az ő magánvagyona 500,000 forint.
Namost: mennyit tud fizetni a Kft.? Elárulom, hogy ebben a kérdésben sem a 3millió, sem az 500ezer összegek nem játszanak.
Másik kérdés: ki a felelős? Elárulom: sem "A", sem "B" nem lesz felelős semmiért személy szerint. A Kft. lesz a felelős.

És ezért lesz, volt, és marad BŰNÖS az "Egyház" (bármelyik egyházról is legyen szó).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése